Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nové liberecké minidivadlo HáeSko zve děti na svůj letní herecký kurz. Ten zakončí premiérou před diváky

Letní prázdniny se blíží a velká část dětí už má své plány jasné. Někteří ale stále ještě tápou. Pokud se vaše dítě touží stát hercem a přece jen se ještě nějaké to místečko v nabitém rozvrhu najde, možná je pro něj Letní herecký kurz HáeSka to pravé prázdninové.

Pořadatelem je nejmenší divadlo v Liberci

Liberecké HáeSko nefunguje zatím příliš dlouho, svůj provoz spustilo teprve v říjnu 2021, ale už toho za necelou jednu divadelní sezonu stihlo opravdu hodně. Na svých prknech uvedlo již inscenaci Lak na rakve, kterou napsala, zrežírovala a sama hraje členka činohry Divadla F. X. Šaldy Jana Hejret Vojtková. Z jejího pera a režijní taktovky ostatně pocházejí všechny hry, které HáeSko uvádí. Velkou výhodu má také v tom, že technickou stránku od světelné dekorace až po poslední zatlučený hřebík spravuje její manžel, lightdesignér Šaldova divadla Pavel Hejret a hudbu skládá Lucie Malingerová, která se také stará o administrativu nebo rekvizity.

Kromě Laku na rakve ale vznikly také inscenace obsazené dětskými herci, z nichž dvě nazkoušeli účastníci příměstských hereckých kurzů. Ty se evidentně HáeSku osvědčily, protože chystají jejich letní variantu.

Příměstský herecký kurz HáeSka

HáeSko v létě nabízí dokonce dva turnusy: 3. až 9. 7. a 7. až 13. 8. 2022. Děti se naučí nejen stát a hrát na jevišti, pochopí základy jevištní mluvy i pohybu, naučí se pracovat s trémou i vlastními emocemi, vyzkouší si improvizaci i všemožné divadelní kostýmy, ale také zakusí chuť filmového herectví. Lektroka Jana Hejret Vojtková také prozradila, že v pátek čeká účastníky rozlučková párty, která završí společné chvíle před sobotní premiérou před diváky. Navíc si výsledek svého celotýdenního snažení odnesou domů! Určitě je tedy na co se těšit.

Plány do budoucna

Letním hereckým kurzem ovšem působnost dětí v HáeSku vůbec končit nemusí, jak říká Jana Hejret Vojtková. „Ten příměsťák je vlastně ideální zkouška, jestli vám naše práce sedne, protože to není pro každého. Děláme sociální divadlo, témata, která nás pálí, a když s námi děti souzní, zůstávají nám i dál v souboru."

V září se mohou přihlásit všichni zájemci, kteří by chtěli v HáeSku hrát, a nově vznikne i dospělácký soubor. Řetěz představení by měla zahájit premiéra hry Na kafíčko, která nebude jen tak ledajaká! „Na premiéře čeká diváky kromě představení ještě jedno velké překvapení,” prozrazuje Hejret Vojtková závěrem a dodává, že pokud chcete vědět, co se v HáeSku děje, stačí sledovat webové stránky www.haesko.webnode.cz nebo sociální sítě, které fungují jednoduše pod názvem HáeSko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HáeSko

Štítky minidivadlo, háesko, hrajeme srdcem, letní kurz, divadlo, premiéra, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové liberecké minidivadlo HáeSko zve děti na svůj letní herecký kurz. Ten zakončí premiérou před diváky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.