Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká galerie vystavuje díla slavného barokního malíře z Turnova Jana Jiřího Hertla

Hlavní letní výstava Oblastní galerie Liberec, která začala vernisáží ve čtvrtek navečer, je věnována baroknímu malíři Janu Jiřímu Hertlovi z Turnova. Jejím dominantním prvkem je cyklus lunet, tedy půlkruhových pláten s výjevy ze života sv. Františka. Lidé je mohou vidět poprvé po více než 70 letech.

„Návštěvníci mohou zhlédnout celý lunetový cyklus, tak jak byl umístěn v rajské zahradě ve františkánském klášteře v Turnově," řekl ředitel galerie Pavel Hlubuček.

Hertl výjevy ze života sv. Františka namaloval na 25 půlkruhových pláten. „Výstavu kurátor nazval Krajina zázraků, tedy jak František šel krajinou, posvěcoval ji a dostával se na různá místa. Některé scény a krajiny, které jsou na lunetách, jsou zcela reálné," uvedl ředitel galerie.

Na jedné lunetě je třeba hrad Trosky, na jiné jedno italské město. Podle Hlubučka budou v rámci výstavy zjišťovat, zda nejsou reálné i jiné scenérie, a oslovili kvůli tomu i Národní zemědělské muzeum. „Specializují se na kulturní krajinu a určování a poznávání krajiny, tak se těšíme i na spolupráci s nimi," dodal.

Jeden z nejvýznamějších barokních malířů své doby

Hertl byl na přelomu 17. a 18. století nejvýznamnějším barokním malířem regionu ve službách mnichovohradišťských Valdštejnů. „Byl výborný malíř, takzvaný malíř baroka a řadíme ho po právu mezi menší mistry barokního umění," uvedl Hlubuček. Na výstavě budou zejména obrazy zapůjčené ze sbírky Muzea Českého ráje v Turnově.

Původně je Hertl vytvořil pro františkánský klášter při jeho obnově po požáru z roku 1707. Hertl namaloval obrazy řádových světců, Mariánský cyklus, Apoteózu sv. Jana Nepomuckého a v letech 1718 až 1725 cyklus lunet s výjevy ze života sv. Františka. Na výstavě bude 23 lunet, které jsou po restaurování. Podle Hlubučka chtějí ukázat i zbývající, které na renovaci ještě čekají. Předpokládá, že je galerie vystaví zhruba v polovině července. „A přiblížíme návštěvníkům, jak se obrazový cyklus restauroval," dodal.

Výstava Krajina zázraků potrvá do 9. října. Kromě lunet v takzvané bazénové hale na ní bude mít Hertl díla i na ochozu ve dvou liniích, v jedné budou obrazy řádových světců a ve druhé ostatní Hertlova díla. V zadní části bazénové haly budou navíc liturgické předměty, které se vážou k františkánskému klášteru v Turnově, jenž pro církevní účely neslouží od roku 1950. Na výstavě je například kalich, ze kterého se sloužila mše, dobový misál, kázání sv. Františka i kniha, jež bývala v knihovně. Liturgické předměty pro výstavu zapůjčily pražský strahovský klášter a turnovské děkanství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky ČR, muzea, výtvarné, Liberec, Turnov, galerie, výstava, malíř, klášter, vernisáž, Jan Nepomucký, Národní zemědělské muzeum, Muzeum Českého ráje v Turnově, plátno, Trosky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká galerie vystavuje díla slavného barokního malíře z Turnova Jana Jiřího Hertla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.