Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uškrtila vlastní dítě, srdce jí probodli kůlem. Ten vystavuje liberecké muzeum

Unikátní exponát nyní vystavuje liberecké Severočeské muzeum. Tím je železný kůl, kterým byla v polovině osmnáctého století posmrtně probodnuta za vraždu vlastního dítěte Anna Wormová.

Muzeum kůl vystavuje v expozici Liberecké fragmenty. Příběh Anny Wormové se muzejním historikům podařilo najít v takzvaných Černých knihách Liberce. Žena původem z Pokratic u Litoměřic byla 10. května 1759 odsouzena k smrti za to, že 1. března uškrtila své novorozené dítě v Dolním Hanychově. 25. květen byl stanoven jako den její popravy.

Vše začalo v osm hodin na Staroměstském náměstí před radnicí, kde byl postaven stůl potažený černým plátnem, na kterém byla položena černá dřevěná hůl. „Kolem radnice se tísnil dav měšťanů, kteří se přišli na popravu podívat. Městský soudce Johann Friedrich Klinger promluvil k lidem, aby se chovali klidně a nezpůsobovali povyk. Poté přivedl kat Martin Borg hříšnici z vězení před soud. Doprovázeli ji čtyři duchovní,“ popsal mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

Soudní úředník Johann Christoph Schlesinger jí hlasitě přečetl ortel, soudce vstal ze sedadla, zlomil hůl a hodil ji odsouzené k nohám. „Poté se za zvuku zvonů všichni vydali směrem k popravčímu vrchu, který stál na místě dnešních dolních kasáren,“ dodal mluvčí.

Popraviště bylo zděné se čtyřmi sloupy. Po příchodu na místo zpovědník Johann Just promluvil k lidu a pronesl poslední modlitbu a kat vykonal mečem poslední část rozsudku. „Tělo popravené Anny Wormové uložili do hrobu asi 60 kroků od šibenice a podle rozsudku ji ještě kat probodl srdce železným hrotem kůlu,“ řekl Mikulička.

Když se na jaře v roce 1891 začala stavět Kasárna císaře Františka Josefa, která měla sloužit pro potřeby pěchoty a polních myslivců, byla nalezena kostra Anny Wormové, ve které byl zaražen i železný kůl. Jedná se tak o jeden z prvních libereckých archeologických nálezů.

Kůl pak byl vystaven ve Vlastivědném muzeu v Liberci, poté se dostal do sbírek Severočeského muzea, kde byl uložen v depozitáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky kůl, Liberec, muzeum, exponát, severočeské muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Martin Borg, František Josef I., Litoměřice, Liberec VIII-Dolní Hanychov, Pokratice, Staroměstské náměstí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uškrtila vlastní dítě, srdce jí probodli kůlem. Ten vystavuje liberecké muzeum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.