Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koncert Ewy Farné i skotské hry. Co se chystá během srpna na hradech a zámcích v Libereckém kraji?

Během léta lidé jezdí často do zahraničí a památkám tak ubývají návštěvníci. Zábavný program se však chystá i v našem kraji. Poslední měsíc letních prázdnin nabídne mnoho zajímavých akcí na hradech a zámcích a bude skutečně pestrý.

„Letos zaznamenávají hrady a zámky  stejně jako jiné turistické atraktivity v tuzemsku  velký úbytek návštěvníků. Řada lidí se vydala do zahraničí. A tak se kasteláni snaží připravit takový program, který lidi přivede zpátky. Program v našem kraji je opravdu bohatý,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na Bezdězu se během víkendu 6. a 7. srpna koná akce Král zemřel, ať žije král. V polovině měsíce, 13. a 14. srpna se o scénické představení Valdštejnova smrt postarají členové skupiny Bibus Spiritus. Střelba z anglických i jezdeckých luků a kuše bude na programu 20. a 21. srpna. Od 1. srpna až do 30. září je pak možné na hradě zhlédnout výstavu hudebních nástrojů, dřevořezeb, obrazů a mozaiky Momentalis realis v podstřeší Purkrabského paláce.

Na Grabštejně si mohou návštěvníci od 17. července do 30. října prohlédnout zajímavou výstavu autentických fotografií z cest do Afriky Karla Podstatského z Lichtenštejna, který byl milovníkem lovu.

Středověká věž s vyhlídkou na okolí zámku Lemberk i Brendovský letohrádek se zahradou bude zpřístupněna i v srpnu, termíny naleznete na webových stránkách. 19. srpna se v Bredovské zahradě koná koncert Ewy Farné.

Na zámku Sychrov se v rámci Roku šlechtických slavností uskuteční komponovaný večer věnovaný baroku. Uvidíte ukázky traktátu Benedetta Marcella nazvaného Il Thetro alla Moda, který je zaměřen na prostředí italské operní série v prvních desetiletích osmnáctého století. Akce se koná 13. srpna v zámecké oranžerii. Tím program na sychrovském zámku nekončí, 20. srpna se pořádají tradiční skotské hry, již 22. ročník. Návštěvníkům přiblíží skotské dudy, kilt, tartan, whisky a další zajímavosti z kulturního dědictví Skotska.

Prohlídku všech tří prohlídkových tras Státního zámku Zákupy bude možno zažít 7. a 21. srpna. Nesou názvy Zámek za Ferdinanda Dobrotivého, Zámek za Františka Josefa I. a Interiéry prvního patra + zámecká kuchyně a doplňuje je výklad od kastelána zámku. Všichni návštěvníci VIP prohlídky s kastelánem zdarma obdrží jako dárek publikaci o českých a moravských hradech a zámcích.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, hrady, zámky, akce, tipy, výlet, hrad, zámek, Ewa Farna, purkrabí, Květa Vinklátová, František Josef I., Ferdinand I. Dobrotivý, Bezděz, Afrika, Skotsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert Ewy Farné i skotské hry. Co se chystá během srpna na hradech a zámcích v Libereckém kraji?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.