Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začal Crystal Valley Week. V muzeu odhalili čtyřiadvacet metrů vysoký žebřík

Liberecké muzeum má nový unikátní exponát. Je jím čtyřiadvacet metrů vysoký skleněný žebřík ve věži muzea, který vede přes dvě patra. Úterní odhalení žebříku je součástí akce Crystal Valley Week, která právě dnes začala a během týdne přinese celou řadu akcí spojených se sklářstvím v Libereckém kraji.

Křišťálový žebřík je vyroben ze šestnácti segmentů, z nichž každý měří 1,5 metru. Segmenty jsou zavěšeny na ocelovém laně pomocí speciálních 3D tištěných úchytných systémů, které byly vyvinuty přímo pro tuto instalaci. Žebřík je z vnitřní strany vystříbřený, a proto se chová jako zrcadlo.

„První část tvoří samotný žebřík. V druhé části je žebřík doplněn stříbrnými mračny, která jsou vyrobena z ručně foukaného hutního skla,“ popsal Ondřej Salanský ze studia SALANSKY, kde žebřík vznikl.

Žebřík celkem váží 140 kilogramů a mračna dalších 120 kilogramů. „Muzejní věž je tedy osazena sklem o váze přes čtvrt tuny. Jedná se o stálou instalaci Severočeského muzea,“ doplnil Salanský.

Crystal Valley Week se koná na mnoha místech v Liberci. „Dnes zahajujeme velký festival skla se skleněnými instalacemi v centru města, výstavami, ale i živou výrobou. Přímo na libereckém Benešově náměstí před radnicí bude mobilní sklářská pec a brusičská dílna, které v sobotu 27. srpna doplní Křišťálový trh,“ upřesnil David Pastva, ředitel projektu Křišťálové údolí a zároveň pořadatel festivalu.

Lidé se mohou těšit na řadu výstav, výstava NAHUTI skleněných děl mistrů Bořka Šípka a Jiřího Pačinka zaplní novorokokové prostory Kavárny Pošta a začne ve středu. Další výstava proběhne v Knihkupectví Fryč, které hostí výstavu Moments of Life vratislavického ateliéru Evans. Na stejném místě přímo nad Pražskou ulicí mohou lidé obdivovat i instalaci POLOJASNO, které ze stovek ověsů od Preciosy připravovali sourozenci Anna a Vítek Plavcovi.

Přímo na náměstí budou lidé moci sledovat skláře při práci, mobilní huť tu bude mít sklárna AJETO, svou práci tu ale předvedou skláři z celého Libereckého kraje.

Celý program akce najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky crystal valley week, muzeum, liberec, žebřík, salansky, výstava, instalace, Liberecký kraj, sklo, exponát, Bořek Šípek, Severočeské muzeum v Liberci, Preciosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal Crystal Valley Week. V muzeu odhalili čtyřiadvacet metrů vysoký žebřík  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.