Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místo tramvají krása a design. Vozovna dopravního podniku přivítá přehlídky návrhářek Blanky Matragi a Liběny Rochové

Do Crystal Valley Weeku se zapojil i liberecký dopravní podnik. Do ulic vyjela Křišťálová tramvaj, která propojuje jednotlivé prezentace sklářů a v pátek a sobotu přivítá tramvajová vozovna módní přehlídky významných návrhářek Blanky Matragi a Liběny Rochové.

Normálně zde parkují a opravují se tramvaje, které vozí cestující po Liberci. Nyní se ale jedna z hal ve vozovně dopravního podniku promění v netradiční prostor pro slavnostní zakončení týdenního festivalu sklářů Libereckého kraje. Závěr festivalu Crystal Valley Week bude patřit exkluzivnímu setkání s osobnostmi módního designu Liběnou Rochovou a Blankou Matragi.

Světově uznávané módní návrhářky budou mít v Liberci módní přehlídku. Dva večery, každý večer bude patřit jedné z dam, v talk show od 19 hodin návrhářky představí své umění v oblasti módy, designu a sklářství v Libereckém kraji.

Dopravní podnik se skláři spojuje i historická zajímavost. Do skláren na Jablonecku byly mezi lety 1900 až 1950 vedeny tramvajové vlečky, po kterých se vozil materiál tam a hotové sklo ven.

Už v pátek 26. srpna od 19 hodin tramvajovou vozovnu rozzáří krása a design ve společnosti Liběny Rochové. Profesorce oděvního designu a významné módní návrhářce bude patřit první ze dvou večerů.

Sobotní večer 27. srpna ozdobí osobnost Blanky Matragi. Její kreativní desing se promítá do tvorby místních zručných sklářů. Jak to je, sklo inspiruje módní tvorbu, nebo módní tvorba skláře? Výsledek uvidíte v sobotu od 19 hodin v depu liberecké tramvajové vozovny.

V dopravním podniku právě finišují přípravy na módní přehlídky. „Pro dopravní podnik to znamená „uklidit“ a vyklidit tramvaje z haly, ale i z dalších částí vozovny, které bude potřeba pro přípravu a zázemí akce,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

V hale vznikne osmnáct metrů dlouhé molo s točnami na sklářské práce. Čelo přehlídky bude tvořit velká LED scéna promítající vizualizace z tvorby obou návrhářek. „Co nepůjde odvézt, bude zakomponováno do scény přehlídky nebo se stane součástí návštěvního prostoru. Například tři tramvajové skelety poslouží jako místa pro hosty a občerstvení,“ dodala mluvčí.

Podle Poršové už na dopravní podnik přichází dotazy, zda přehlídky neovlivní provoz tramvají v Liberci. To ale nehrozí. „Tramvaje projíždějící vozovnou naopak vytvoří autentickou kulisu prostředí, ve kterém se prezentace módy, skla a talk show světově úspěšných dam uskuteční," vysvětlila. „Návštěvou obou dam jsme velmi poctěni," dodala.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMLJ

Štítky dopravní podnik, dpml, přehlídka, móda, crystal valley week, Liberec, matragi, rochová, dopravní společnost, Blanka Matragi, Liběna Rochová-Svobodová, design, módní přehlídka, krása, sklo, Liberecký kraj, festival, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo tramvají krása a design. Vozovna dopravního podniku přivítá přehlídky návrhářek Blanky Matragi a Liběny Rochové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.