Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecké divadlo F. X. Šaldy láká na novou sezónu. Chystá třináct premiér

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci vstupuje do 139. sezóny s heslem DFXŠ za světlem a chystá pro ni třináct premiér. Od víkendu začne hrát také liberecké Naivní divadlo.

Blížící se sezóna v libereckém divadle F. X. Šaldy přichází s novým heslem Za světlem. „Baví mě slovní spojení „Za světlem“, protože vyjadřuje naši životní pouť končící velkým světlem," řekla o novém hesle šéfka liberecké činohry Kateřina Dušková.

„Za světlem se na svou dobrodružnou plavbu vydáme i my v nové sezoně a věříme, že se naši diváci přidají," dodává.

Diváci se mohou těšit také na opery. První opera s názvem Dialogy Karmelitek má premiéru již 23. a 25. září právě v divadle F. X. Šaldy. „Tituly, které v letošní sezóně soubor opery představí, jsou sice různorodé, avšak téma mají podobné - vytrvalost, odhodlání, obětování se a především nezdolnou víru člověka, že dobro musí zvítězit nad zlem," uvedl šéf divadelní opery Karol Kevický.

Liberecké divadlo představí celkem sedm nových oper. „Věřím, že naše diváky náš program zaujme a budeme se těšit na setkání v Divadle F. X. Šaldy," doplňuje Kevický.

Kromě činoher a oper uvede divadlo také baletní soubor, a to už zítra na libereckém náměstí. Dvouhodinovým open-air programem projasní veřejný prostor a přiblíží lidem svou uměleckou činnost. Večer zahájí ukázkou baletního tréninku, následovat bude vyhlášení cen Liberecké Thálie a jako zlatý hřeb večera se představí tanečníci v různorodých choreografiích Baletního gala.

„Baletní soubor se s energií a plný sil vrhl do nové sezóny. Tanečníci se nemohou dočkat, až vás, diváky, budou moci opět nadchnout svým uměním a pohladit krásou a dokonalostí pohybu. Nechte se pohltit našimi roztančenými příběhy. Tentokrát baletní sezónu prostoupí příběhy dvou ženských hrdinek. Každá bude úplně jiná a každá bude originální," láká diváky na nové taneční produkce Marika Mikanová, šéfka libereckého baletního souboru.

Druhé liberecké divadlo sezónu zahájí tuto sobotu inscenací inspirovanou dílem Jana Amose Komenského Kabinet zázraků neboli Orbis pictus. „Jako bonus proběhne po představení prohlídka divadelního zákulisí s průvodcem, během které bude možné navštívit prostory divákům jinak běžně skryté, prohlédnout si výstavu loutek a také si práci s loutkami vlastnoručně vyzkoušet," uvedla za Naivní divadlo Jana Pittnerová. Premiéru chystá Naivní divadlo tradičně na polovinu října, tentokrát to bude detektivka pro děti nazvaná Pavlik, Bobby a duchové města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo F. X. Šaldy

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Divadlo F. X. Šaldy, Malé divadlo, Naivní divadlo, premiéra, kultura, divadlo, opera, Jan Amos Komenský, Orbis, Dialogy karmelitek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké divadlo F. X. Šaldy láká na novou sezónu. Chystá třináct premiér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.