Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festivalový den Sportfilmu. Konference na téma duševního zdraví sportovců a galavečer s předáváním cen vítězům

V Liberci dnes probíhá hlavní festivalový den festivalu filmů se sportovní tematikou Sportfilm. Jedná se o 25. ročník a festivalová středa je nabitá – už dopoledne proběhla konference na téma duševního zdraví sportovců za účasti třeba Dominika Haška, na odpoledne se chystá TUL Fest i s koncertem Paulieho Garanda a od 20 hodin začne galavečer s předáváním cen vítězným filmům.

„Zůstali jsme v kině Varšava a propojili jsme se s Technickou univerzitou v Liberci. Varšava nám už kapacitně nestačila. Máme tam ale besedy a projekce,“ uvedla k 25. ročníku festivalu jeho ředitelka Renata Balašová. Ve Varšavě tak nadále probíhá část programu. „Jan Koller měl plné kino a atmosféra byla skvělá,“ připomněla snímek Jan Koller za účasti hlavního protagonisty Balašová.

Právě Koller nyní poznává jiný svět. Zvyklý byl na plné fotbalové arény a účasti na festivalech jsou pro něj novým zážitkem. „Pro mě je to velká novinka, jsem spíš zvyklý na sportovní klání. Je to velká zkušenost, hltám každou věc a moc si to užívám,“ vyprávěl. Připustil, že nervozita je snad ještě větší než před fotbalovým utkáním. „Musím říct, že jsem hodně nervózní. Fotbal a velké návštěvy mě provázely celý život, tohle je ale nové,“ dodal nejlepší střelec české fotbalové historie.

Sportfilm poprvé udělí Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Ocení sportovce

Jubilejní pětadvacátý ročník libereckého filmového festivalu Sportfilm přinesevi cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Tou bude každoročně oceňovat sportovce, kteří reprezentují či reprezentovali svoji zemi a získaný kredit využívali a...

Hlavní festivalový den probíhá v areálu Technické univerzity v Liberci. V aule budovy G ve středu proběhla konference na téma duševního zdraví sportovců. „Sportovci dělají coming outy se svými psychickými problémy. Je to aktuální téma,“ vysvětlila Balašová.

Konferenci přivítal i dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a olympijský vítěz Dominik Hašek, který na ní také vystoupil. „Konference je od toho, abychom řekli zážitky a zkušenosti, jak jsme se ke sportu dostali, jak jsme šli nahoru a jak jsme se vypořádávali s neúspěchy,“ uvedl.

Dominik Hašek: V Liberci jsem poprvé chytal za dospělé

Legendární hokejový brankář zavzpomínal, že v Liberci si poprvé zachytal v dospělé „Bylo mi šestnáct a trenér mi řekl, ať si sbalím věci, že jedu s áčkem do Liberce. Odchytal jsem třetí třetinu. Prohráli jsme 5:4 a to tehdy hrál Liberec druhou ligu,“ smál se brankář, který tak na město pod Ještědem má originální vzpomínku.

Sportfilm se v Liberci koná už pětadvacátým rokem, vždy ale byl hodně skromný a probíhal spíš v komunitě sportovců. To se pod novou ředitelkou mění, do Liberce dorazila řada významných hostů, a to včetně Franca B. Ascaniho, člena komise MOV pro kulturu a olympijské dědictví a od roku 1996 prezidenta Federation Internationale Cinema Television Sportifs - FICTS se sídlem v Miláně. Ascani ocenil, kam se za poslední roky festival v Liberci posunul. „Byl jsem tu před pěti lety a je to opravdu neuvěřitelná změna. Nyní je Sportfilm opravdu velký festival,“ řekl Drbně.

Ascani také zhlédl filmy, které jsou v soutěži a ocenil české filmaře. „Mají velkou kvalitu, skvělou režii i střih. Moc se mi líbí,“ ocenil.

Dalším speciálním hostem festivalu je Christopher L. Samuda, prezident jamajské olympijské asociace. Podle něj je skvělé, že filmy a sport přináší řadu nejrůznějších emocí. „Festival a filmy jsou o emocích, vášni ve sportu. O tom, jak se stát šampionem, ale i o tom, jak se vyrovnat s neúspěchy,“ myslí si.

Festival podporuje také město Liberec, které se chce v roce 2028 stát Evropským městem kultury. „Festival není jen ryze sportovní událost, ale zohledňuje i umělecké hledisko. Sport a kultura díky festivalu mohou krásně prostupovat. Propojení sportu a kultury je i jedním z pilířů naší kandidatury na Evropské hlavní město kultury v roce 2028,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Na konferenci o duševním zdraví sportovců do Liberce dorazí Dominik Hašek i hosté ze zahraničí. Je součástí festivalu Sportfilm

Festival sportovních filmů Sportfilm se věnuje nejen snímkům se sportovní tematikou, ale také pořádá různé doprovodné akce jako například konference. Panelová diskuze na Technické univerzitě v Aule G ve středu 5. října od 10 do 12 hodin představí...

Součástí festivalového dne je TUL fest, který probíhá ve studentském městečku od 16 do 22 hodin. V 19 hodin vystoupí rapper Paulie Garand.

A ve 20 hodin pak začne v aule budovy G univerzity galavečer s předáváním cen vítězným filmům. Festival ale ani pak nekončí. V pátek a v sobotu se znovu promítá v kině Varšava, lidé se mohou těšit na snímky Poslední závod nebo Zátopka od Davida Ondříčka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sportfilm Liberec

Štítky Liberec, festival, film, duševní zdraví, Dominik Hašek, kino, kultura, Varšava, Jan Koller, Technická univerzita v Liberci, sport, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festivalový den Sportfilmu. Konference na téma duševního zdraví sportovců a galavečer s předáváním cen vítězům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.