Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prostor vyplněný zvukem, světlem a bílou barvou. Bratři Stolínové v galerii reinterpretují prostor

V hlavním sále liberecké galerie je od tohoto týdne k vidění nová instalace s názvem Index 2. Autory jsou bratři Jan a Petr Stolínovi. Jejich hlavní myšlenkou je reinterpretace prostoru. Objekt je vlastně velkým kvádrem, který je vyplněný zvukem, světlem a barvou.

Objekt je vysoký šest metrů. „Při pohledu do útrob monumentálního kvádru se dostaví pocit bezbřehosti zahalený v mlze a ostrém bílém světle, který vyvolá přesvědčivý dojem prázdnoty," popisuje kurátorka výstavy Johana Kabíčková. „Avšak i když instalace oplývá stejně jako Pandořina skříňka tajemstvím a mystérií, ten, kdo se ji pokusí otevřít, nenalezne zhoubu a zkázu, nýbrž pravdu ukrytou v jednoduchosti," dodává.

Architekt Petr a sochař Jan Stolínovi vytvořili z polystyrenových kvádrů navenek jednoduchou geometrickou stavbu, která je sedm metrů široká, 16 metrů dlouhá a šest metrů vysoká. Objekt ale zahaluje mlha a vnímání narušuje i nepřetržitý drásající kvílivý zvuk. Dovnitř objektu se návštěvník nedostane a ani z ochozu bazénové haly nedohlédne, co se nachází uvnitř objektu na zemi. „Máte pocit, že už skoro něco vidíte, je to na takové hranici odhalení, ale nikdy neodhalíte, co se tam skrývá. Je to hodně na interpretaci samotného návštěvníka," říká Kabíčková.

Petr Stolín studoval architekturu na VUT v Brně, po škole pracoval ve Stavoprojektu Liberec a následně v ateliéru u Karla Hubáčka v SIALu. V roce 1993 začal působit samostatně a v roce 2015 založil s Alenou Mičekovou ateliér CUBE LOVE. Je držitelem Grand Prix Obce architektů a několika titulů Stavby roku, roku 2016 se rovněž stal prvním vítězem nově založené České ceny za architekturu za stavbu ZEN Houses. Podruhé si hlavní cenu ČCA odnesl opět v roce 2019 za realizaci MŠ Nová Ruda ve Vratislavicích. Petr Stolín se také věnuje pedagogické činnosti a vede Katedru architektury na FUA TUL v Liberci.

Jan Stolín vystudoval sochařství na VŠUP v Praze. Kromě vlastní tvorby příležitostně spolupracuje se svým bratrem, vede Katedru umění na FUA TUL a věnuje se také kurátorské činnosti. V roce 1997 spoluzakládal a vedl galerii Die Aktualität des Schönen a od roku 2013 je uměleckým vedoucím galerie Cube × Cube Gallery. Účastnil se mnoha výstav a v roce 2000 byl finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého. Jeho dílo je zastoupeno v řadě sbírek (Národní galerie v Praze, Oblastní galerie Liberec, Sbírka současného umění v Mikulově, Sbírka Jiřího Valocha).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky galerie, umění, stolín, reinterpretace, index 2

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ano, tohle přesně odpovídá současnému stavu kultury v Liberci a OGL (se zvoleným ředitelem, který je ovšem do března 2023 mimo republiku :-D), postapokalyptické Mgr. Spacium Mrázkové a trubkoidním umělcům Stolínům z vypráskané katedry architektury TUL (sorry vole Suchomel error). Dokud bude u kasáren stát ten jejich hrůzostrašný památník (za kolik že to bylo, 700 000 Kč?), tak nám (přirozeně vulgárním a nekulturním amébám, jak by řekl Bezouška) polibte prdel.

Středa, 21. prosince 2022, 11:31Odpovědět

Prostor vyplněný zvukem, světlem a bílou barvou. Bratři Stolínové v galerii reinterpretují prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.