Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Láhev rumu se sklenkou a snítkou je Dílem měsíce v Oblastní galerii

Oblastní galerie v Liberci vyhlásila Dílem měsíce Zátiší s lahví rumu. Jeho autorem je Jaroslav Král, jehož tvorbu si galerie připomíná v aktuální výstavě.

Aktuální výstava přibližuje život i figurální tvorbu zapomenutého výtvarníka Jaroslava Krále. Zároveň je také připomínkou 140. výročí jeho narození. „Kresba Zátiší s lahví rumu je Dílem měsíce, kterým galerie začíná touto již zažitou tradicí rok 2023,“ uvedla krajská náměstkyně Květa Vinklátová.

Kresba Zátiší s lahví rumu vznikla kolem roku 1930 a je příkladem lyrického kubismu, kterému se věnovali také například Královi současníci Emil Filla a Alfred Justitz.

Během svého uměleckého života se Král věnoval tvorbě zátiší zejména mezi lety 1926 až 1938. „Tehdy se jeho pozornost soustředila na předměty, které ho obklopovaly. Začal je studovat, seznamovat se s nimi, hledat jejich tvar. Stylově se výtvarníkova tvorba ustálila, když se plně ponořil do proudu evropské moderní malby, která v českém prostředí získala podobu lyrického kubismu,“ sdělil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Ve své tvorbě Král neusiloval o věrné zachycení předmětu, ale spíše o převedení do podoby charakteristického znaku. „Právě tento určitý dialog mezi reálným a abstraktním tvarem dodává Královým zátiším punc lyrické poezie,“ komentoval Mikulička. Vlastní tvorbu okomentoval Král v roce 1931 slovy: „Každý obraz má svoje zákony výtvarné, podle kterých je vytvářen. Proto jest nutno formy i barvy přizpůsobovat těmto zákonům, a tak dlouho pracovat a hledat, až mne v obraze nic neruší, vše je vyrovnáno, harmonie barev a linií… Chci dosáhnout zobjektivnění obrazu, každá neurčitost, iluzivnost nekonečných dálek je subjektivní. V obraze nesmí být nic náhodného, vše vědomě vytvářeno, každý detail v barvě i formě musí býti organickou součástí celku.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Oblastní galerie Liberec

Štítky Oblastní galerie, zátiší, rum, Jaroslav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Láhev rumu se sklenkou a snítkou je Dílem měsíce v Oblastní galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.