Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O titul Historické město roku se uchází v Libereckém kraji pět soutěžících

Pět měst z Libereckého kraje se přihlásilo do soutěže o titul Historické město roku 2022. Do finále klání postoupí nejlepší z krajského kola, kde budou o prvenství usilovat Jablonec nad Nisou, Turnov, Lomnice nad Popelkou, Jilemnice a Nový Bor.

Všechna města budou mezi sebou soutěžit o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2022. Město, které v této oblasti dosáhne nejlepších výsledků, postoupí do celostátního kola.

„Město Jablonec nad Nisou se může pyšnit ve své městské památkové zóně více než 150 kulturními památkami. Do soutěže přihlásilo zdařilou obnovu objektu č. p. 1444 v Husově ulici č. 3,“ uvedl garant soutěže za liberecké územní pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Václav Němec.

Zmíněná vila, která tvoří cenný příklad rozvoje Jablonce nad Nisou na počátku 20. století, byla rekonstruována v roce 2022 k příležitosti 150. výročí od narození autora přestavby objektu Roberta Hemmricha. Ten zanechal velkou stopu na podobě Jablonce nad Nisou, proto bylo také v rámci výročí tohoto jabloneckého rodáka uspořádáno několik kulturně-vzdělávacích akcí a byla mu odhalena pamětní deska na jím navržené budově bývalého okresního hejtmanství v Podhorské ulici.

Loňský vítěz krajského kola Lomnice nad Popelkou má za sebou rozsáhlou obnovu různých kulturních památek na území památkové zóny. „Obnovy probíhaly ve městě například na budově fary, objektu muzea či na hřbitovní kapli sv. Jana Křtitele, která se dočkala nových oken opravy vnější omítky,“ přiblížila mluvčí NPÚ v Liberci Alžběta Sakařová.

Turnov v loňském roce nechal obnovit fasádu a opravit okna domu v ulici Skálova č. p. 72. Objekt získává postupně svou původní podobu a navrací se mu opět jeho cenné hodnoty, díky kterým byl prohlášen kulturní památkou. „Dům bude po rekonstrukci sloužit Muzeu Českého ráje v Turnově,“ podotkl Němec.

Pátý soutěžící, město Nový Bor, se při obnově zaměřil zejména na Náměstí Míru. Vloni také nechalo město obnovit schodiště a vstupního portál na budově Sklářského muzea nebo vnější omítky domu č. p. 100, ve kterém soukromý vlastník provozuje malý pivovar. Celkovou rekonstrukcí fasády prochází například i kostel Nanebevzetí Panny Marie, jenž zároveň tvoří i dominantu města.

„Porota složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci vybere již koncem ledna 2022 krajského vítěze, kterého pošle jako zástupce Libereckého kraje do státního kola,“ uzavřel Němec.

Ceny jsou vyhlašovány od roku 1994. Z Libereckého kraje uspělo v celostátním kole a může se pyšnit titulem Historické město roku Jilemnice, která uspěla v roce 2012.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav Liberec

Štítky soutěž, historické msto roku, památky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O titul Historické město roku se uchází v Libereckém kraji pět soutěžících  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.