Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Severočeské muzeum oslaví 150 let od založení. Připravuje obnovu parku, připomene Liberec jako hlavní město Sudet

V roce 1873 bylo založeno liberecké Severočeské muzeum. A to znamená, že letos oslaví 150. narozeniny. V rámci oslav vyjde kniha, která se věnuje historii muzea, vznikne nová expozice o Liberci a druhé světové válce a stále pokračuje také příprava obnovy muzejního parku. Zachová také dobrovolné vstupné.

Muzeum bylo v minulých letech zavřené, interiéry procházely kompletní rekonstrukcí. „Díky tomu slavíme toto významné výročí v úplně jiné kvalitě. Návštěvníci chodí do muzea rádi a vrací se několikrát za rok. Velký zájem je také ze strany rodin s dětmi. Přispělo k tomu také dobrovolné vstupné, které se ukázalo jako vynikající krok,“ uvedla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

Samotné muzeum si pak na výročí připravilo knižní monografii o muzeu, dosud totiž žádná nevyšla. Po celý rok bude také probíhat spolupráce s Ateliérem didaktické ilustrace Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Jeho studenti budou v rámci své výuky připravovat společnou uměleckou výstavu a publikaci, která originálním způsobem přispěje k oslavě muzea.

Muzeum bude i letos pokračovat v přípravě obnovy muzejního parku, která loni přinesla hodně emocí. „Vlivem přetrvávajícího sucha a řádění vandalů se čím dál víc vzdaluje své původní podobě a funkci městského parku, kde mohou obyvatelé a návštěvníci příjemně strávit volný čas,“ řekl Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

V muzeu také letos vznikne nová expozice s tématikou 2. světové války v Liberci. „Ten se v té době stal hlavním městem říšské župy Sudety,“ dodal ředitel.

Padesáté výročí letos oslaví také vysílač na Ještědu. I k tomu chystá muzeum výstavu. Díky podrobnému archivnímu výzkumu se představí deset konkurenčních projektů, které se na rozdíl od projektu Karla Hubáčka na Ještědu nedočkaly realizace.

I nadále pak bude v muzeu platit dobrovolné vstupné pro všechny výstavy a expozice.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky muzeum, liberec, rekonstrukce, 150 let, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum oslaví 150 let od založení. Připravuje obnovu parku, připomene Liberec jako hlavní město Sudet  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.