Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hledá se Památka roku Libereckého kraje 2022. Hlásit se lze do konce dubna

PR článek

Skvostně opravená původní fasáda secesního domu v Jablonci nad Nisou, řemeslně skvěle provedená obnova neorenesančního vzhledu fasády školy v Jilemnici, citlivá obnova roubených domů a jejich propojení s moderní architekturou v Novém Boru. To jsou některé příklady oceněných projektů v rámci soutěže Památka roku Libereckého kraje v uplynulých letech.

Záchranu historicky cenných staveb a citlivý přístup jejich majitelů k obnově se právě soutěž snaží ocenit a podpořit. A zároveň touto cestou poukázat na zdařilé rekonstrukce a ojedinělé stavby v našem regionu. Kraj vyhlásil v těchto dnech další ročník soutěže Památka roku Libereckého kraje 2022, v němž bude oceňovat obnovy provedené v uplynulém roce.

Soutěž má jednu kategorii – stavební obnova i restaurování nemovité kulturní památky. Cena sestává z plakety s nápisem Památka roku 2022 Libereckého kraje, která je určena k umístění na vítězném objektu. Jeho vlastník k tomu získá odměnu ve výši padesát tisíc korun.

„Jsem moc ráda, že se čím dál tím více majitelů památek skutečně chce zhostit obnovy a přistupují k tomu zodpovědně. Samozřejmě jsou stále příklady, kdy majitel nechá památku zchátrat natolik, že už nejde zachránit a on tak získá pozemek pro novou výstavbu. V Libereckém kraji ale máme skvělé příklady obnov, a to jak privátních, tak i veřejných či církevních. Například loňská skvělá obnova vnějšího pláště jilemnické školy, to je skutečně čistá radost. Rádi takové obnovy oceníme,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Soutěž, jejímž smyslem je poukázat na dobrý přístup k cenným stavbám a jejich obnově, vítají i památkáři. „Každá soutěž na podporu památek je dobrá. Mezi hodnotiteli jsou i naši zástupci a domnívám se, že samotná soutěž je i povzbuzení směrem k lidem, kteří se památkám a jejich obnově věnují,“ řekl Miloš Krčmář, ředitel Národního památkového ústavu v Liberci a dodal: „Chtěl bych vyzvat majitele památek, aby se do soutěže nebáli přihlásit, aby bylo o jejich snaze více vědět a komise měla větší výběr.

Příjem elektronických přihlášek začne 1. února a potrvá do 30. dubna tohoto roku. Vítěze soutěže vybere odborná komise, složená ze zástupců Libereckého kraje a Národního památkového ústavu. Slavnostní udělení ceny a předání výhry se chystá na léto tohoto roku.

Loňský ročník vyhrála již zmíněná obnova vnějšího pláště jilemnické školy čp. 288. Komise ocenila zejména vysokou hodnotu řemeslných prací, které vrátily domu neorenesanční vzhled.

Aktuálně se na území Libereckého kraje se nachází 2248 nemovitých kulturních památek, z nichž je celkem 39 na seznamu ohrožených nemovitých kulturních památek.

Cenu za obnovy památek v rámci celé České republiky udílí pod názvem Patrimonium pro futuro neboli dědictví pro budoucnost Národní památkový ústav, popřípadě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska jako Památku roku. Na lokální úrovni však toto ocenění chybí, proto se Liberecký kraj rozhodl tuto situaci v regionu změnit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se Památka roku Libereckého kraje 2022. Hlásit se lze do konce dubna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.