Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecká knihovna představuje ucelenou kolekci nejen oceněných autorů z našeho kraje

Liberecká knihovna nabízí jedinečnou možnost seznámit se se všemi knihami, které byly oceněné nebo se účastnily klání Kniha roku Libereckého kraje. Ucelenou sbírku zpřístupnil veřejnosti Liberecký kraj, který soutěž pořádá od roku 2018. Knihy si mohou zájemci i vypůjčit.

„Každý rok předáme několik desítek knih ze soutěže Krajské vědecké knihovně. Nakladatelé mají sice povinnost poskytnout výtisk vydané knihy příslušné knihovně, ale myslím, že propagace regionálních titulů je důležitá a pro čtenáře a milovníky regionální literatury bude zajímavé udělat si představu o tom, co všechno o našem kraji vychází,“ říká Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Knihy se staly součástí fondu knihovny a jako takové jsou běžným způsobem dohledatelné v katalogu knihovny a je možné si je vypůjčit, tak jak jsou čtenáři zvyklí. Publikace jsou navíc označeny nálepkou s textem „Kniha nominovaná do soutěže Kniha roku Libereckého kraje“. V prostorách Studijní knihovny je dále umístěna výstavka, která postupně představí všechny nominované a oceněné knihy v jednotlivých ročnících.

„Jedním z důležitých úkolů krajské knihovny je uchovávat, zpřístupňovat a popularizovat knihy vydané na území kraje. O to se intenzivně snažíme a regionální literaturu aktivně nabízíme našim čtenářům a návštěvníkům. Zapojení do soutěže Kniha roku Libereckého kraje a zpřístupnění nominovaných a oceněných knih považujeme za logické vyústění spolupráce v rámci této soutěže,“ vysvětluje ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Nyní běží 6. ročník soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Soutěží se v šesti kategoriích: beletrie a poezie, odborná a populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice, umělecká, resp. výtvarná monografie a kniha o obci. Udělována je také Zvláštní Cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury. Čtenářská veřejnost má možnost účastnit se hlasování o zvláštní Cenu čtenářů, která probíhá na sociálních sítích. Krajská vědecká knihovna je tradičním partnerem soutěže.

Za všechny uplynulé ročníky se do soutěže přihlásilo 149 knih, které se svým obsahem a významem týkají Libereckého kraje, jeho občanů, historie, uměleckých děl či tradic. Hlavním cílem soutěže je podpora autorů a nakladatelů k vydávání a šíření regionální literatury a její propagace.

Ohodnoť článek

Foto KVKLI

Štítky kniha, knihovna, Liberecký kraj, soutěž, literatura, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna představuje ucelenou kolekci nejen oceněných autorů z našeho kraje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.