Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cesta ke Grabštejnu je nepřístupná. K hradu se dostanete pouze po svých

Začátek letošní sezony na Grabštejně zkomplikují stavební práce na cestě k hradu. V místech přístupové cesty již nějaký čas probíhají práce na vodovodním řadu a následná oprava komunikace, což brání využití tradiční přístupové cesty. Omezení potrvá do konce dubna.

„Bohužel práce se trochu protáhly, ale do konce dubna musí být hotovo. Prosíme návštěvníky o trpělivost. K hradu se dostanou pouze po zelené turistické značce, od Chotyně, kde je také prostor pro parkování,“ uvedla kastelánka hradu Věra Ozogánová s tím, že hrad je nepřístupný i pro auta, což významně komplikuje práci a zásobování i zaměstnancům. „Nic nemůžeme přivézt, což ztěžuje i přípravu sezony, nicméně budeme 1. dubna připraveni a o nic návštěvníky neochudíme,“ poznamenala kastelánka. Do nádvoří se bude vstupovat zadním vchodem ze západního průčelí.

Hned v úvodu sezony oslaví na Grabštejně Velikonoce, kdy bude prohlídkový okruh nazdoben a těšit se mohou malí návštěvníci na velikonoční dílničky. Na 22. a 23. dubna jsou připraveny kastelánské prohlídky se zaměřením na osudy Marie a Karla Podstatských z Lichtenštejna. „Na hradě také budou v průběhu sezony připomínat rod Harrachů, a to například hranými prohlídkami nebo reinstalací s připomenutím příbuzenství Karla Podstatského s tímto rodem. Na 1. července je pak naplánováno otevření nové galerie Pod Věží v přízemí bergiftu," zve návštěvníky ředitel NPÚ ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ ÚPS Sychrov

Štítky Grabštejn, památky, sezona, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta ke Grabštejnu je nepřístupná. K hradu se dostanete pouze po svých  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.