Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek Frýdlant letos nově zavede návštěvníky do doby První republiky

Celá řada novinek čeká se začátkem sezony návštěvníky na zámku Frýdlant, který prošel přes zimu nejrozsáhlejší reinstalací interiérů. Na novinky se mohou lidé těšit v zámecké části, kde se přenesou prostřednictvím prohlídky do období První republiky. Frýdlant si letos připomíná také výročí 222 let od zpřístupnění části hradu veřejnosti.

„S reinstalací jsme začali v zámecké části, kde jsme připravili trasu podle starých dobových fotografií. Nyní ukazují reálný stav zhruba v roce 1930, z období, kdy zámek obývali poslední členové rodiny Clam-Gallasů,“ uvedl kastelán frýdlantského zámku Jiří Holub.

K vytvoření trasy využili inventář z roku 1930 a také celou dochovaného vybavení, včetně textilií. Návštěvníci si tak prohlédnout vlastně kompletně vybavené obydlí šlechticů, od jídelny, po osobní pokoje, koupelny, pracovnu i pokojík pro služku nebo místnost pro vyučování včetně učebních pomůcek. V depozitáři se povedlo dohledat původní závěsy ladící k tapetám, přehozy na postele a obdivovat můžete i autentické dobové oblečení nebo obuv.

„Kastelán zámku tak ve spolupráci s instalačním oddělením sychrovského odborného pracoviště zahájil tříletý projekt reinstalace všech prohlídkových tras objektu. Od dubna bude pokračovat restaurování sgrafit na zámku, na září je naplánována rekonstrukce střechy starého zámku a součástí bude i oprava oken na celé prohlídkové trase,“ doplnil Miloš Kadlec, ředitel NPÚ ÚPS Sychrov.

U příležitosti roku Harrachů na Frýdlantu nově instalovali místnost na hradě nazvanou U Valdštejna, která je obohacena rodinnými portréty a dalšími předměty Harrachů, neboť druhou manželkou vévody Valdštejna byla Kateřina z Harrachu. Návštěvníky také čeká nové zázemí v objektu Kaplanky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Frýdlant, První republika, zámek, sezona, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Frýdlant letos nově zavede návštěvníky do doby První republiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.