Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České centrum v Mnichově představuje šperky libereckých studentů

Výběr nejlepších prací pětadvaceti studentů či absolventů katedry designu Technické univerzity v Liberci představují v těchto dnech na výstavě s názvem Symbiosis v prostorách galerie Českého centra v Mnichově. K vidění tam bude do 6. dubna.

Výstava, která je v prostorách galerie od března letošního roku, stále láká pozornost mnichovských návštěvníků. Spojení originálního českého šperku a českého skla totiž slibuje nevšední umělecký zážitek. Název výstavy SYMBIOSIS trefně vystihuje programový koncept mezioborové spolupráce katedry designu Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci. Zásluhou Českého centra Mnichov se výstava stala součástí mnichovského Týdne šperku konaného každoročně u příležitosti renomovaného Mezinárodního veletrhu řemesel, který se letos konal v prvním březnovém týdnu a díla mladých šperkařů a designérů tak mohly zhlédnout stovky návštěvníků.

„Výstavy šperků jsou událost. Do Českého centra letos během mnichovského Týdne šperku zamířily na dvě stovky návštěvníků z různých koutů světa, od studentů uměleckých škol po významné galeristy a sběratele,“ řekla Blanka Návratová, ředitelka Českého centra Mnichov.       

Celkem je k vidění zhruba 70 originálů, jejichž autory jsou studenti či absolventi katedry designu. Pracovali pod vedením Ludmily Šikolové a Václava Řezáče, kteří na fakultě vedou studijní zaměření sklo a šperk. Grafiku a scénografii výstavy pak zajistil kolektiv pedagogů katedry designu Fakulty textilní.

„V době konání Munich Jewellery Week se sjíždí do Mnichova odborná i laická veřejnost z celého světa, takže představit práce našich studentů oboru skla a šperku v Českém centru v Mnichově právě v tomto čase je jedinečnou příležitostí ukázat, jak to děláme. Kvalita vystavených prací a propojení šperku se sklem vyvolalo mezi návštěvníky výstavy značný ohlas," dodala Ludmila Šikolová.

Vedle tvorby mladých umělců z Česka však mnichovský Týden šperku hostil zásluhou Českého centra Mnichov další českou výstavu s názvem Radical Nature. Šestice výrazných osobností českého šperku (Hanuš Lamr, Milan Nováček, Pavel Opočenský, Kristýna Španihelová a Jana Válková Střílková) zde představila šest různých pohledů na přírodu jako celek ve své jednotlivosti.

Ohodnoť článek

Foto J. Válková Střílková, M. Pouzar

Štítky výstava, sklo, studenti, Technická univerzita Liberec, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České centrum v Mnichově představuje šperky libereckých studentů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.