Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Nový ředitel galerie chce dostat umění blíž k lidem i přilákat více návštěvníků

Kam bude v následujících letech směřovat Oblastní galerie v Liberci představil nový ředitel Filip Suchomel. Ten má s galerií velké plány, nejenom v případě expozic či rozšiřování sbírek, ale chce dostat umění blíž k lidem, do ulic, rozšířit spolupráci s dalšími organizacemi i oslovit širší publikum. Rád by v nadcházejícím období přivítal v galerii až 100 tisíc návštěvníků ročně a opět otevřel kavárnu.

Oblastní galerie spravuje sbírky více než 21 tisíc uměleckých děl a Suchomel se chce zaměřit na další rozvoj tohoto sbírkového fondu a nákupy nových děl.

„Sbírka nesmí být mrtvým organismem, ale naopak musí být nadále soustavně a systematicky budována, a proto bude galerie ve spolupráci se svým zřizovatelem aktivně usilovat o pravidelnou akviziční činnost se zaměřením nejen na rozvoj umění v regionu, ale i mapování hlavních uměleckých tendencí v celé ČR a střední Evropě, “ vysvětlil Filip Suchomel. Podle něj je prezentace sbírkového fondu v každém moderním muzeu umění základním kamenem jeho aktivit. Pro Suchomela a jeho kurátorský tým, který dosud není kompletní, bude prioritou co největší divácky atraktivní zpřístupnění vlastních sbírkových fondů. Napomoci by tomu měly i nově koncipované stálé expozice, jejichž proměnu má v plánu. Sbírkový fond chce nechat nový šéf galerie také zdigitalizovat nabídnout jej na online platformách k prohlídce široké veřejnosti. Rád by také stálé expozice galerie zpřístupnil lidem zdarma, obdobně, jako je to ve velkých světových galeriích.

Galerie bude dávat v nacházejícím období více prostoru i prezentaci středoevropských umělců a neopomene samozřejmě ani lokální či národní umění. Věnovat se chce více i výzkumu a jeho prezentaci, tak aby se veřejnost dozvěděla o práci zdejších odborníků.  Prostor chce dát také představení prací uměleckých nadějí, respektive studentům uměleckých škol, kterých je v Libereckém kraji největší kumulace.

Chtěli bychom také oživit výstavní prostor dalšími aktivitami, jako jsou edukačními projekty, projekty audio – vizuálního charakteru, jako filmovými představeními či přednáškovými cykly,“ poznamenal Suchomel. V plánu mají v galerii ale i celou řadu dalších aktivit, souvisejících s návštěvníky, například v oblasti životního prostředí a environmentální výchovy.

Veřejnost se dočká také obnovy provozu kavárny galerie, neboť dle nového ředitele vynikající gastronomie a vynikající obchod ke každé velké galerii neodmyslitelně patří. Kavárnu by rád viděl otevřenou k 1. červnu letošního roku u příležitosti velké otvírací akce oblastní galerie.

Oblastní galerie v Liberci je pátá největší galerie v České republice. Ročně ji navštíví 40 – 60 tisíc lidí. V příštím roce uplyne 10 let od chvíle, kdy se přestěhovala do nových prostor bývalých lázní na Masarykově ulici.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky oblastní galerie, Liberec, nový ředitel, plány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový ředitel galerie chce dostat umění blíž k lidem i přilákat více návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.