Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoční tipy: Kam vyrazit za tradičními zvyky i zábavou

Velikonoční svátky jsou tady a vybírat si můžete z celé řady zajímavých akcí. Poznejte lidové tradice a zvyky, zahrajte si hry, vytvořte si společně s dětmi něco pěkného v tvůrčích dílničkách a poznejte tradice různých regionů.

Velikonoce v Babylonu: kouzlení, soutěže, divadlo, tancování
Centrum Babylon si na letošní Velikonoce připravilo bohatý program v Královské zahradě, a to od pátku 7. 4. do neděle 9. 4. Vstupné je zcela zdarma! Těšit se můžete na komediálně-magickou show kouzelníka Hopsíka. Jak si dvojice zahradníků poradí s vetřelcem, uvidíte v představení Divadla Krabice. Chybět nebudou ani oblíbení tanečníci z DanceMission se svou VeliKOKOnoční show, na které si zazpíváte, zatancujete a zasoutěžíte o atraktivní ceny. Kromě toho si tu každý den můžete ozdobit vajíčka, uplést pomlázku a užít si i další tradiční velikonoční aktivity.

Program:
Pátek 7. 4. 14.00 hodin
Velikonoční pomlázka s Hopsíkem
Kouzelník Hopsík a jeho komediální program pro všechny děti, ale i rodiče.

Sobota 8. 4.
Divadlo Krabice Teplice
14.00 Mrkvomen
Pohádkový příběh originálního superhrdiny.
15.15 Václav a slimák
Na zahrádku se vloudí vetřelec. Poradí si s ním dvojice zahradníků?

Neděle 9. 4. 14.00–16.00 hodin
VeliKOKOnoční show
Veselé odpoledne v duchu Velikonoc s písničkami a soutěžemi v podání DanceMission.CZ.
Denně 13.00–16.00 hodin
Malování vajíček, pletení pomlázek, výtvarné velikonoční dílničky.

20. ročník slavnosti Vajíčkovník v Dolní Řasnici ve Skanzenu Český svět
Vajíčkovník navazuje na snad 2800 let starou lidovou tradici. Z té doby totiž pochází více než 40 000 úlomků a 1500 celých kousků keramických drobných předmětů, které byly nalezeny na kopci Burkovák a dnes jsou k vidění v muzeu v Písku. V každém z nich je malý otvor. Badatelé soudí, že to mohly být votivní dary zavěšované na strom. Podobným způsobem se na strom Vajíčkovník zavěšují vyfouknutá vajíčka s napsaným nebo namalovaným přáním. Pozůstatky podobného zvyku najdeme v Horní Lužici, Čechách i v Bavorsku.

V Dolní Řasnici na Frýdlantsku letos pořádají již 20. ročník této obnovené slavnosti, která se v některých obcích v okolí slavila ještě v roce 1937. Průvod masek, které straší zimu, pochoduje obcí a rámusem zimu vyhání. Kolem stromu Vajíčkovníku je pak slavnost s programem především pro děti.

Vajíčkovník je opět na bílou sobotu velikonoční, letos 8. dubna 2023. Průvod vychází od hnízda čápů v centru obce ve 13.30 hodin, strom se zvedá před 14.30 hod. ve statku (budovaném skanzenu) Český svět za kapličkou Domov.  Od 12.00 hodin je přístupný areál statku-skanzenu.

Velikonoce na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova
Sobota 8. dubna 2023 9:00-17:00 hodin
Nenechte si ujít tradiční oslavu svátků jara na Dlaskově statku. Čeká vás bohatý doprovodný program, ale také například výroba létečka, pečení velikonočního pečiva nebo pletení pomlázky. Chybět nebude ani řemeslný jarmark a občerstvení.

Doprovodný program:

10:00  Divadlo b – loutkové představení Locika
11:30  Folklorní soubory Nisanka a Malá Nisanka (Jablonec nad Nisou) – Podještědí, Pojizeří a Podkrkonoší
12:00  Vynášení Smrti do Jizery
12:30  Folklorní soubor Písečan (Písek) – Prácheňsko
13:30  Valašský soubor písní a tanců Vsacan (Vsetín) – Valašsko
14:30  Divadlo b – loutkové představení O Malence
15:30  Harmonikářka Lucie Eva Doušová
Zhlédnout můžete také stálou expozici Od jara do zimy – Rok hospodáře
Vstupné: dospělí 100 / děti 50 / rodina 230 Kč

Velikonoční Valdštejn
Na Velký pátek 7. dubna si udělejte procházku na velikonočně vyzdobený hrad Valdštejn, kde se poprvé uskuteční Pašijové hry. Představení „O nejslavnějším zmrtvýchvstání“ v podání souboru ZKUS Malá Skála začne ve 14:00 hodin na prvním hradním nádvoří, na které se po dobu trvání akce bude platit dobrovolné vstupné.
Na hrad můžete zavítat již od čtvrtka 6. dubna do pondělí 10. dubna vždy od 10:00-16:30 hodin. Kromě jarní výzdoby zde na vás čekají informační panely se zajímavostmi z historie Velikonoc a o tradičních zvycích, které se dodržovaly v Pojizeří.

Velikonoce na Grabštejně
Svátky jara na Grabštejně letos slaví 8. - 10. dubna (sobota - pondělí). Otevřeno je od 10 do 15 hodin.
Co vás čeká?
- Velikonoční výzdoba prohlídkového okruhu (velikonoční okruh s kaplí sv. Barbory)
- Výtvarné dílny (malování vajíček, perníčků, jarní dekorace)

Vstupné:
Prohlídka hradu (cca 50 minut) - pouze jeden okruh (včetně kaple sv. Barbory)
Prohlídka s průvodcem napříč historií hradu obohacená o jarní a velikonoční výzdobu  a tradice. Mimořádně se do okruhu zařadí i kaple sv. Barbory, jejíž klenba je zdobena pašijovým příběhem. Na konci možnost výstupu do věže. Základní vstupné: 180 Kč, snížené 140 Kč, děti 6-18 let  50 Kč

Výstup do věže - samostatný výstup do věže, bez průvodce
Výstup do věže kdykoli během otvírací doby samostatně bez průvodce. Základní vstupné: 80 Kč, snížené: 60 Kč, děti 6-18 let 20 Kč. Vstup na nádvoří volný. Dílničky zpoplatněny u jednotlivých aktivit (příspěvek na materiál). Pro občerstvení bude otevřena hradní krčma U Mehla.

Velikonoce na zámku Lemberk
Speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple s průvodcem v 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 a 14.30 hodin. Ukázka velikonočního slavení a zvyků šlechty zaměřená na 20. – 30. letech 20. století.

Mramorování vajíček i taneční show v zábavním Oskarově světě u Drážďan
Zábavní park Oskarův svět ve Freitalu u Drážďan si připravil na letošní Velikonoce lákavý program. Zatančete si s maskotem parku, Oskarem. Vyfoťte se před XXL foto stěnou se zajíčkem, a získejte tak atraktivní přání na sociální sítě. Rozhodně nevynechejte ani velikonoční dílničky. Vyzkoušíte si techniku mramorování vajíček, vyzdobíte si 3D zajíčka z papírové hmoty nebo čokoládu. A kromě velikonočních aktivit tu na vás čeká více než 50 atrakcí: 16metrová padací věž, Mlsná továrna s Koláčkovým kolotočem, nespočet klouzaček, poníci, motokáry, skok volným pádem ad. Přímo uvnitř parku najdete také Svět iluzí, ve kterém vás čeká spousta fantasticko-optických iluzí. Vyváznete z žraločích čelistí? Dojedete na kole až na Měsíc? Nebo byste se chtěli vznášet s balónky nad Drážďany? Není problém!

Park se nachází kousek za hranicemi a otevřeno má během velikonočních svátků od 9 do 19 hodin. Areál je rozdělený na vnější a vnitřní část, takže i kdyby si s vámi počasí chtělo hrát, jste v suchu.

Program:
Pestré Velikonoce s Oskarem do 23. 4. 2023
Focení se zajíčkem, obří čokoládou a dalšími originálními 3D kulisami a fotomotivy. Taneční show s velikonočním zajíčkem a Oskarem – v pravidelných intervalech několikrát denně.

Oskarova velikonoční dílna do 16. 4. 2023
Mramorování vajíček, malování zajíčků z papírové hmoty a velikonočních pozdravů na čokoládu. Podrobný ceník je k dispozici na https://www.oskarshausen.de/akce-event/velikonocni-dilnicky/
Nabídka ve velikonočních dílničkách platí pouze do vyprodání zásob. Vstupenky a informace o parku najdete na webových stránkách v češtině: www.oskaruvsvet.cz

Na Ještědu začíná letní sezona
Velikonoční svátky odstartují letní sezónu na Ještědu. Vyměňte lyže za kolo nebo pohodlné boty a zpříjemněte si začátek jara aktivně na čerstvém vzduchu. Skiareál Ještěd navíc 3. dubna spustil akční online předprodej zvýhodněných letních sezónek na lanovku, a to jak pro pěší turisty, tak i pro bikery a cyklisty. Při nákupu online do konce dubna zakoupíte sezónku již od 330 korun pro dospělého. Lanovkou to na Ještědu navíc teprve začíná. Kromě oblíbeného vysílače vám ještědský hřeben nabídne i letos široké spektrum aktivit a zážitků pro celou rodinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dlaskův statek, hrad Valdštejn, Oscarhausen

Štítky Velikonoce, svátky, oslavy, tradice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kačka Kružíková

Na ilustrační fotce folklorní soubor Jizera!

Čtvrtek, 6. dubna 2023, 18:29Odpovědět

Velikonoční tipy: Kam vyrazit za tradičními zvyky i zábavou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.