Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Příběh českolipské vagónky poskládali s muzejníky také pamětníci

Zavzpomínat na historii výroby železničních vozidel v Libereckém kraji a nejenom to, nabídne dlouho připravovaná výstava Příběh českolipské vagónky. Na vzniku ojedinělé expozice se kromě odborníků Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě se podílela i řada pamětníků.

Nevšední výstava o českolipské vagónce bude ke zhlédnutí v části ambitu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě od pátku 5. května. Výstava „Příběh českolipské vagónky (1918–2023)“ umožní divákovi nahlédnout do historie výroby nejen železničních vozidel v České Lípě. V prvních dvou částech se seznámí se stručným vývojem dopravy na Českolipsku od středověku až po současnost a také historií výroby železničních vagónů v České republice, která probíhala od 20. let 19. století.

Třetí, největší část je věnována historii závodu a produkci českolipské vagónky, která během své éry vyráběla kromě nákladních a osobních železničních vagónů také tramvaje, elektrické lokomotivy, autobusy nebo kabiny pro visutou lanovou dráhu. „V roce 2023 to bude právě 105 let od založení této významné českolipské firmy,“ připomíná kurátor výstavy Marek Hofman, etnograf vlastivědného muzea.

Českolipská vagónka je svázána se životem obyvatel v regionu, neboť tu bylo zaměstnáno mnoho z nich. „V České Lípě a v okolí se najde stále mnoho pamětníků, jejichž rodiny byly profesně svázány s touto výrobou. Proto to není jen výstava zaměřená na technické parametry výroby, ale odráží také příběhy lidí z našeho města,“ vysvětluje ředitel muzea Zdeněk Vitáček, proč výstava obsahuje i krátký exkurz do bydlení a rekreace zaměstnanců a vlivu vagónky na kulturu a sport.

Kromě panelů s texty a fotografiemi je výstava obohacena o řadu trojrozměrných exponátů a sbírkových předmětů. Část exponátů pochází ze sbírek Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, ale většina vystavených exponátů v podobě modelů vagónů a vlaků, archiválií a doplňků je zapůjčena ze soukromých sbírek a dosud nebyly nikdy společně vystaveny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Štítky výstava, Vagónka Česká Lípa, muzeum, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh českolipské vagónky poskládali s muzejníky také pamětníci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.