Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na zámku Svijany vybudovali expozici Neolitu a Eduarda Štorcha

Na zámku ve Svijanech na Liberecku vybudovali novou expozici Neolitu a Eduarda Štorcha. Představuje nálezy z pravěkého sídliště objeveného u nedalekých Příšovic i sbírku, kterou známý spisovatel a archeolog Štorch věnoval Severočeskému muzeu v Liberci.

Součástí expozice jsou tisíce odštípaných pazourků a stovky kamenných nástrojů z doby před 6500 až 7000 lety, řekl manažer Zámku Svijany Libor Stejskal.
Nálezy prezentované v nové expozici pocházejí podle Stejskala z období, kdy se na území usadili první zemědělci. „Část výstavního prostoru je upravena tak, jako by ji pravěký člověk právě opustil a zanechal po sobě doutnající ohniště a vydělané kůže," řekl. Projekt zaštítil archeolog severočeského muzea Petr Brestovanský, expozici pro zámek vytvořil sochař, restaurátor, malíř a designér Stefan Shamilyan.

Návštěvníci si mohou v nové expozici prohlédnout část nálezů z pravěkého sídliště z mladší doby kamenné, zkoumaného v letech 2007 a 2011 při výstavbě logistického centra nedaleko benzinové čerpací stanice v Příšovicích. „Nález půdorysů 17 domů a dílen kruhovitého až oválného půdorysu na výrobu broušených kamenných nástrojů a štípané pazourkové industrie v pravidelném uspořádání nemá v České republice obdoby," doplnil Brestovanský.

Zámek také představuje sbírku pedagoga, spisovatele a archeologa Eduarda Štorcha z jeho domu ve středočeské Lobči. Štorch proslul povídkami a romány situovanými nejčastěji do období doby kamenné a bronzové, k nejznámějším patří kniha Lovci mamutů vydaná poprvé v roce 1918. Severočeské muzeum v Liberci převzalo jeho sbírku v roce 1953 s příslibem, že ji vystaví. Podařilo se to až teď, po 70 letech na zámku ve Svijanech.

Svijanský zámek vznikl z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako nedaleký pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po bitvě na Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc za minulého režimu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna. Dnes patří Pivovaru Svijany, který do obnovy areálu investoval přes 100 milionů korun. Kromě expozic je v areálu hotel, restaurace, pivní lázně a infocentrum.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Svijany

Štítky ČR, památky, archeologie, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Svijany vybudovali expozici Neolitu a Eduarda Štorcha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.