Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nové umělecké dílo u radnice. Pana Červeného nahradí sedmimetrový Vulpes Slávek

Nároží liberecké radnice bude mít po čase nové umělecké dílo. Pana Červeného Michala Trpáka nahradí socha s názvem VULPES GOTT Dratoslav von Mischling neboli SLÁVEK autora Františka Skály. Sedmimetrové dílo bude slavnostně odhaleno ve čtvrtek.

Vulpes přijel do Liberce ve středu, ve čtvrtek 18. května v 17 hodin pak bude slavnostně odhalen za přítomnosti autora Františka Skály, historika Jiřího Fajta.

Socha ze zinkované oceli a nerezového drátu s názvem VULPES GOTT Dratoslav von Mischling neboli SLÁVEK má hmotnost čtyři tuny a jeho celkové rozměry jsou 320x730x370 centimetrů.

„Františka Skálu fascinují hříčky s formáty, kdy je pozorovatel doslova zaskočen měřítkem, ať již jde o původně miniaturní objekty, které ve scénickém nasvícení a vyfotografované vyvolávají dojem rozměrné instalace, nebo naopak překvapivě monumentální formáty u témat, která si jinak spíše spojujeme s drobnějším měřítkem,“ uvedl k dílu Skály historik Jiří Fajt.

Skálův Slávek ale podle něj každopádně překvapuje a prostý pohled na něj uvolňuje proces individuální představivosti. „A to je v dnešním světě povrchních marketingových zkratek vzrušující a osvěživé. Neboť imaginace a tvořivost jsou specifickými a podstatnými schopnostmi člověka, bez soustavné péče o ně ztrácíme sami sebe a společnost slepne a hrubne,“ dodal.

František Skála patří k našim nejvýznamnější umělcům současnosti, který vystavuje po celém světě. Je český sochař, malíř, ilustrátor dětských knih, hudebník a tanečník. Člen divadla Sklep, zakládající člen skupiny Tvrdohlaví. František Skála je také autorem jednoho z prvních skutečných komiksů, jenž vyšel v nakladatelství Albatros už v roce 1987, nazvaného Velké putování Vlase a Brady. Socha byla, před příjezdem do Liberce, od podzimu 2022 v Drážďanech v rámci uměleckého festivalu Česká sezóna – Všechna moc imaginaci.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Bruderová

Štítky vulpes, františek skála, umění, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elproinstal Sdružení: Tůdle, dráteníci.

Středa, 17. května 2023, 20:57Odpovědět

Elproinstal Sdružení

Ruprechte co kdyby si tam táhnul fofrem TY!!!

Středa, 17. května 2023, 19:00Odpovědět

Kulturní propagátor Henleina na radnici Langr, magor Mrázková, trubkoidní Stolíni a OGL - táhněte už do hajzlu!

Středa, 17. května 2023, 16:48Odpovědět

Nové umělecké dílo u radnice. Pana Červeného nahradí sedmimetrový Vulpes Slávek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.