Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Křišťálového údolí cestující lákají nové skleněné autobusové zastávky

Skleněné autobusové zastávky v Práchni budou od nynějška lákat domácí i zahraniční návštěvníky regionu k návštěvě Křišťálového údolí, tedy oblasti v Libereckém kraji jejímž spojovatelem jsou skláři, šperkaři, kameníci i tvůrci vánoční ozdob a další. V sobotu budou obě zastávky slavnostně odhaleny u příležitosti šenovského sklářského open air festivalu Lustrfest.

Staré zastávky původně z vlnitého plechu nahradí osobitě ztvárněné skleněné provedení z dílen místních tvůrců. První z nových zastávek nejprve navrhla dvojice sklářských výtvarníků Dagmar Pánková a Leoš Smejkal z prácheňského studia Bystrodesign avšak připojilo se k nim několik dalších výtvarníků sklářů z okolí. Na zastávce se nakonec podílí 9 ryteckých a brusičských dílen z Kamenického Šenova, včetně sklářské školy.

Byl to jen nápad, ani jsem v tom ze začátku neviděl takový potenciál. Oslovili jsme známé rytce a brusiče a oni se toho neuvěřitelně chytli. Chtěl jsem, aby se pod to lidi podepsali. Jak se nám podepsané kusy skla začaly vracet, viděl jsem, že některé jsou fenomenální. Uvědomil jsem si, že tady vzniká unikátní společné dílo,“ uvedl Leoš Smejkal.

Tématem zastávky je symbol Kamenického Šenova, Panská skála. Její píšťaly jsou na čirých stěnách znázorněny černým grafickým polepem, zakončení čedičových sloupů dekorují skleněné mnohoúhelníky. Ty mají různý design, barvu i tvůrce. „Bude stát hned u vjezdu do Šenova od Nového Boru. Chtěli jsme, aby to uhodilo do očí,“ poznamenal Smejkal.

Panská skála jako téma zastávky velmi potěšila Bedřicha Seiferta, který je velkým obdivovatelem této přírodní památky. A tak z jeho brusírny vyšly dva skleněné tvary, jeden vybrušovaný v křišťálu a jeden černý. Dvě ze skleněných destiček vznikly například ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Jednu zdobí hlava koně. Vytvořil ji dílenský učitel oboru Design rytého skla Rudolf Kment. „Bude to autobusová zastávka, které tady místní říkají U koně,“ vysvětlil Kment a dodává: „Chtěl jsem, aby ta hlava byla v pohybu, což není tak jednoduché, jako hlava klidného zvířete, ale povedlo se.“

Další ze skleněných částí společného díla dotvořil Josef Kříž, dílenský učitel oboru Design broušeného skla a tavené plastiky. Obdobný motiv, ale v jednodušším provedení využila i brusička Jana Riedlová ze Sklárny Jílek: „Dekor jsem dělala poprvé po 33 letech, naposledy jsem ho brousila na učilišti. Teď už se to skoro nikde nedělá, ale je v tom kus historie.“ A jedním dechem řekla: „Moje děti jsou nadšené, že kus mé práce bude k vidění na autobusové zastávce.

Šenovská rytečka skla Jana Pudilová se nechala inspirovat přírodou, jejím tématem je planá růže, která v okolí hojně roste. Moderní brusy na barevných i čirých skleněných destičkách pak vznikly například ve sklárně s brusírnou Antares Art a ve Studiu Bystrodesign.

Kamenický Šenov už má skleněných zastávek šest. Od roku 2021, kdy byly instalované první z nich ale k žádnému většímu poškození nedošlo. „Mile nás to překvapuje a vlastně i motivuje k další práci,“ vysvětlila Klára Machová, vedoucí odboru kultura města kamenické Šenov, které zastávky zřizuje a doplnila: „Přišlo nám líto, že jsme město skla, potažmo lustrů a na ulicích to vlastně vůbec není vidět.“

Druhá ze zastávek je dílem Viléma Smejkala, studenta druhého ročníku pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, ateliéru Ronyho Plesla. Zastávka odkazuje na historii Šenova, která je spjata s výrobou lustrů. „Při tvorbě jsem se snažil odkázat na historickou výrobu lustrů, která je s Kamenickým Šenovem spjatá, konkrétně jsem se inspiroval chátrající budovou Elias Palme, ta mě zaujala už i dřív,“ řekl Vilém Smejkal. Podle svých slov vycházel z historických fotografií města, které ve finální realizaci doplnil rudými broušenými objekty odkazujícími na lustrové ověsy.

Slavnostní odhalení nových zastávek je na programu v sobotu 27. května v 10 hodin u příležitosti zahájení festivalu Lustrfest. Kamenický Šenov bude mít poté celkem osm umělecky provedených skleněných autobusových zastávek. Šest už jich město zřídilo ve spolupráci se společnost Preciosa Lighting. Ta se jako výrobce lustrů zaměřila speciálně na dekoraci stropů zastávek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Křišťálové Údolí

Štítky sklo, Křišťálové údolí, skláři, zastávky, Kamenický Šenov, Prácheň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Křišťálového údolí cestující lákají nové skleněné autobusové zastávky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.