Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Festival Mateřinka nabídne nejlepší loutkářská představení z několika zemí

Už za pár dní v Liberci vypukne mezinárodní loutkářský festival Mateřinka, jehož sedmadvacátý ročník proběhne ve dnech 13. – 17. června. Během pěti dnů nabídne malým divákům a jejich rodičům to nejlepší ze současné loutkové tvorby pro děti předškolního věku. Hrát se bude na různých místech nejen v Liberci.

Na festivalu vystoupí téměř dvě desítky profesionálních loutkových divadel i špičkových sólistů nejen z České republiky, ale také z Belgie, Dánska, Německa a Slovenska. Festival tradičně láká také na pestrý doprovodný program.

Srdečně zveme nejen liberecké diváky na další ročník mezinárodního loutkářského festivalu Mateřinka a těšíme se, že společně opět prožijeme příjemné dny s loutkovým divadlem pro naše nejmenší. Hrát se bude kromě Naivního divadla také v Kulturním centru Vratislavice 101010, v Oblastní galerii Lázně, v Základní umělecké škole, v Jedličkově ústavu, v Divadle F. X. Šaldy a také v Jablonci nad Nisou a v Turnově. V rámci doprovodného programu proběhnou představení pod širým nebem, workshopy, k vidění budou hned tři výstavy a k poslechu koncert. Na náměstí před radnicí nebude chybět naše sloní vzducholoď Elefantelin, která zájemcům nabídne nevšední „vzduchoplavbu“ v podobě krátké produkce,“ uvedla Kateřina Pavlů, ředitelka Naivního divadla.

Na přehlídku bylo vybráno více než dvacet představení mnoha souborů. Kromě hlavní věkové kategorie „tři plus“ se v jeho programu objeví také produkce pro úplně nejmenší děti od šesti a osmi měsíců.

Pro batolata jsou připraveny dvě inscenace, česká a zahraniční. Ve čtvrtek 15. června v 15:30 a 17:30 hodin se na jevišti Naivního divadla představí belgický Theater De Spiegel s inscenací Usmrkaný nos. Vtipná opera inspirovaná pěti částmi lidského obličeje je určena dětem ve věku od osmi měsíců. V sobotu 17. června uvede brněnské Divadlo Radost opět dvakrát inscenaci Lesní fantazie, interaktivní scénickou báseň vytvořenou na míru dokonce již půlročním dětem.

Diváci od tří let se mohou těšit na dalších osm poutavých inscenací, mezi nimi například loutková pohádka O zlaté rybce v podání plzeňského Divadla ALFA, nonverbální klaunérie To je andělení! z dílny královéhradeckého Divadla DRAK či inscenace OkololO, ve které herci z Bratislavského bábkového divadla v těsném kontaktu s diváky odhalí cestu nekonečnem.

Kromě již zmíněných vystoupí na festivalu řada dalších českých nezávislých souborů a špičkových sólistů (Buchty a loutky, Divadlo Lampion, Loutky bez hranic, Divadlo loutek Ostrava aj.). Diváci se mohou těšit také na hudební inscenaci Princ na bílém koni, kterou pražské Divadlo Minor odehraje v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Ze zahraničních hostů přicestuje berlínské duo experimentálních loutkářů Melanie Florschütz a Michael Döhnert s inscenací plnou technologických vychytávek a mechanických překvapení s názvem Velká krabice a malý orchestr. Vůbec poprvé se na Mateřince představí dánský Teatret OM, který sehraje inscenaci inspirovanou tvorbou Paula Klee a nazvanou Kočka, pták, ryba.

Mateřinka je festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v České republice a široko daleko v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro děti předškolního věku. „Do festivalového programu, který je soutěžní, jsou vybírána představení statutárních divadel, nezávislých souborů, privátních skupin i sólistů. Z nich na závěr navrhne pětičlenná odborná porota k ocenění ta nejzdařilejší,“ objasnila Jana Pittnerová z libereckého Naivního divadla.

Ohodnoť článek

Foto Naivní divadlo Liberec

Štítky festival, loutkové divadlo, Mateřinka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mateřinka nabídne nejlepší loutkářská představení z několika zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.