Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Festival dětského čtenářství dnes začíná. Přijedou spisovatelé i ilustrátoři

Známí čeští spisovatelé a ilustrátoři dorazí na letošní Festival dětského čtenářství v Liberci. Začíná ve středu 7. června a potrvá do konce týdne. Nabídne pestrý program nejen v Krajské vědecké knihovně.

Festivalu dětského čtenářství pořádá Sdružení pro veletrhy dětské knihy a jeho centrem bude knihovna. Tam se například uskuteční besedy a workshopy s předními českými tvůrci dětských knih, například s Radkem Malým, Petrou Braunovou, J. Hugo Šlikem a mnoha dalšími.

„Pokud si děti nenajdou vztah ke knihám v dětství, těžko jej nacházejí později. Proto mají akce tohoto druhu velký význam. Festival je v České republice zcela unikátní svým pojetím. Dagmar Helšusová, která jej založila a léta organizovala, zaslouží velký dík. Jsem ráda, že v něm Krajská vědecká knihovna pokračuje,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ve středu odpoledne je pro malé návštěvníky připraveno divadelní představení Příběhy malé Lupitiny González v podání divadla Loutky bez hranic, po němž bude následovat výtvarná dílna s výrobou loutek. Rodiče se mohou nechat inspirovat v Mraveništi knih, učitelé na semináři Třídní knihovny s Mravenčí chůvou.

Na čtvrtek je pro děti v doprovodu rodičů připravena dětská verze Literatour – literární procházka s pirátem Kolískem. V prostorách knihovny se dále představí společnost Redmio a jejich aplikace pro Živé čtení. V knihovně spustí novou pátrací hru Oživlý gamebook, kterou si účastníci budou moci vyzkoušet kdykoliv v průběhu festivalu.

Knížky pro děti, zejména z produkce menších nakladatelství, budou po celou dobu festivalu k zakoupení.

Podpora čtenářské gramotnosti je nejdůležitějším posláním knihoven. Zapojení do Festivalu dětského čtenářství proto vnímáme jako přirozený vývoj a máme radost, že můžeme svými aktivitami celou akci doplnit a oživit. Věříme, že si u nás každý najde to své,“ dodává Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny. 

Další doprovodný program najdete v Oblastní galerii v Liberci, v Kině Varšava a nově i v Naivním divadle, kde děti shlédnou scénická čtení či filmové zpracování Mikulášových patálií. Kavárna Pošta ožije výtvarnými dílnami k festivalové knize Roztodivný hláškovník, pod rukama malých výtvarníků ožijí i klasická díla Zahrada a Čarodějův učeň. Na náměstí Dr. E. Beneše se představí soubory z mateřských a základních škol a současně tu bude probíhat happening Ztracené příběhy. Návštěvníci také budou mít možnost navštívit festival deskových her GRYF, který bude volně přístupný v knihovně.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky dětské knihy, četba, festival, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dětského čtenářství dnes začíná. Přijedou spisovatelé i ilustrátoři  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.