Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Malé výstavní síni či v muzeu jsou výstavy k festivalu Mateřinka

V Malé výstavní síni v Liberci je jedna ze tří výstav k mezinárodnímu loutkářskému festivalu Mateřinka, který se bude konat v tomto městě od 13. do 17. června. Další výstava je v Naivním divadle, třetí začala v Severočeském muzeu.

V Malé výstavní síni je výstava nazvaná Pípa v digi a je vytvořená z fotografií Josefa Ptáčka, jemuž mezi divadelníky neřekne nikdo jinak než Pípa. „Ten byl více než dvě desetiletí výhradním fotografem inscenací Naivního divadla i dění kolem festivalu Mateřinka. Výstava představuje fotografie, jimiž pro Naivní divadlo zachytil jeho činnost v letech 2003 až 2019, tedy v období, kdy již přešel k digitálnímu způsobu fotografování," uvedla Jana Pittnerová z Naivního divadla.

Zahájená už je také výstava ve foyeru Naivního divadla. Tam jsou především ilustrace Matěje Formana k výběru básní pro děti od Františka Hrubína.

Největší výstavou k Mateřince bude ta, která se ještě připravuje. V muzeu začne příští týden ve středu a představovat bude tvorbu Roberta Smolíka. „Patří mezi nejoceňovanější scénografy v oblasti českého loutkového divadla. Na výstavě budou k vidění loutky, které vznikly pro inscenace Naivního divadla v letech 2004 až 2022 jako například Zrzavý Orm, Pohádka o srdci z kamene, O beránkovi, který spadl z nebe," uvedl kurátor výstavy Luděk Lukuvka.

Festival Mateřinka bude v Liberci po dvou letech. Jde o festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v republice i okolních zemích zaměřuje výhradně na tvorbu pro děti předškolního věku. Na letošním 27. ročníku vystoupí 19 profesionálních loutkových souborů a sólistů z České republiky, Belgie, Dánska, Německa a Slovenska. Během pěti festivalových dní čeká diváky více než čtyřicet představení, která se uskuteční na různých místech po celém Liberci. Kromě Naivního divadla se bude hrát v Divadle F. X. Šaldy, kde vystoupí pražské Divadlo Minor s hudební inscenací Princ na bílém koni, nebo v Základní umělecké škole. Několik produkcí včetně dvou workshopů proběhne pod širým nebem v zahradách Jedličkova ústavu a Oblastní galerie Liberec či na náměstí Dr. E. Beneše. O festivalové inscenace nezůstanou ochuzeni ani diváci ve Vratislavicích nad Nisou, Jablonci nad Nisou a Turnově.
Kromě loutkového divadla se mohou obyvatelé Liberce a okolí těšit na bohatý doprovodný program v podobě koncertů, výstav, filmové projekce, loutkářských workshopů nebo slavnostního průvodu v maskách a kostýmech, kterým pořádající Naivní divadlo festival 13. června v 15:00 hodin zahájí. 
Po celou dobu konání Mateřinky bude na náměstí Dr. E. Beneše možné spatřit sloní vzducholoď Elefantelin, ve které herci z Naivního divadla několikrát denně, od středy do soboty, odehrají své aeronautické představení. Akce je zdarma, avšak pro omezený počet diváků. Vstupenky je nutné si předem vyzvednout na pokladně Naivního divadla v Moskevské ulici.
 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Naivní divadlo Liberec

Štítky ČR, výtvarné, fotografie, Liberec, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Malé výstavní síni či v muzeu jsou výstavy k festivalu Mateřinka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.