Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prázdninový tip: Poznávejte tradice, otevřou se unikátní stavení

Řemeslné dílny i ukázky starých řemesel, folklórní vystoupení, divadlo, hudba a zábava i odborné přednášky či prohlídky. To vše čeká na návštěvníky dvanácti historických objektů v Libereckém kraji, které se otevřou u příležitosti Dnů lidové architektury. Navštívit je můžete o víkendu 22. a 23. července.

Rodný dům Josefa Führicha v Chrastavě – Poznejte italské pláže a prohlédněte si dochovaný podstávkový dům.

Beranův hostinec v Trávníčku – Zde představí novou výstavu s názvem Roubenky na skle a nabídnou zábavu s folkórním souborem Horačky a hereckou kapelou Péro za kloboukem.

Zvonice na hřbitově Lomnice nad Poplekou – Je letošním nováčkem. Jde o nejstarší stavbu ve městě. Nabídne výrobu plechových lisovaných zvonečků, vystoupí také lomnické hudební těleso Musica Cecilia.

Běliště v Železném Brodě – Vydejte se za barvířským řemeslem nebo za broušením drahých kamenů. Lidé si tam vyzkouší šlapání na chůdách, honění obruče, praní na valše a výrobu lodičky z kůry nebo skřítka z klacíku.

Roubená chalupa Vlastivědného muzea a galerie v Železnici – Dozvíte se o rozvoji tkalcovství v Podkrkonoší na přednášce Dany Grabcové. Nově nabyté vědomosti si budou moci posluchači hned vyzkoušet na kolíkovém stavu nebo u kolovratu.

Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě - Bez práce nejsou placky. O tom se přesvědčí návštěvníci mlýna v Bradlecké Lhotě. Pod vedením mistra tradiční rukodělné výroby Jaroslava Fiegera si vyzkouší mletí obilí a z vlastnoručně namleté mouky si upečou obilnou placku.

Papírna Hamr na Jezeře – Vydejte se za unikátní konverzí vodního mlýna na papírnu poháněnou Francisovou turbínou.

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova – Poznejte rok hospodáře. Organizátoři uchystali řemeslné workshopy předení na kolovratu, mykání vlny, plstění, tkaní, kování hřebů a podkov nebo ukázky opracování trámů.

Vísecká rychta v Kravařích - Láká na práci s koňmi, kováře, kameníka, tesaře a kousky potulných kejklířů.

Památní K. H. Máchy v Doksech – Můžete si zde vyrobit aromaterapeutický parfém, jednoduché rytmické nástroje, lapače snů nebo různé talismany.

Stará škola v Křižanech (23.7.) - K vidění budou akrobatická vystoupení skupiny Squadra Sua a uslyšíte  koncert lesních rohů v podání Prague Philharmonia Horn Tria.

Zemanův statek, rodný dům spisovatele Antala Staška Zlatá Olešnice – Vyzkoušejte si tkaní na stoletém tkalcovském stavu, vytvořte šperk z bižuterie a poslechněte si písně z Podkrkonoší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky lidová architektura, památky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninový tip: Poznávejte tradice, otevřou se unikátní stavení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.