Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zažijte romantické léto na Troskách, v letním kině nebo u táboráku

Přes padesát tisíc návštěvníků už přivítali tuto sezonu na hradě Trosky, který je ikonou Českého ráje. Ač Trosky prochází stavebními úpravami, které jsou pro tuto exteriérovou památku více než nezbytné, najdou zde návštěvníci celou řadu zajímavých programů. Letos bylo totiž obnoveno Léto na Troskách, a tak můžete zažít třeba romantiku u ohně, promítání v letním kině anebo různé koncerty.

Začátek sezony se letos vydařil, do prázdnin přišlo hodně návštěvníků. Pak přišla horka a polevilo to, nyní se lidé opět vrací. I na srpen máme připraveno spoustu zajímavých akcí,“ zve kastelánka hradu Trosky Pavlína Suchomelová.

Léto na troskách 

4. 8. od 19.30 hodin
Country Bodlák - komorní koncert u táboráku
9. 8. 
Letní kino 
Kdyby tisíc klarinetů 
Areál je otevřený od 19.30 hodin, promítání začíná po setmění.
11. 8. od 19 hodin
Blues Rock Nonsenc 1984, Blůza
19. 8. od 20.30 hodin
Radúz a mahulena, divadlo
23. 8.
Letní kino
Trhák
Areál je otevřený od 19.30 hodin, promítání začíná po setmění.
26. 8. od 19.30 hodin
Hradozámecká noc 

Kromě tradičních prohlídek můžete třeba jednou za čtrnáct dní přijít do letního kina na hradě, vždyť kdo by nechtěl vidět legendární filmy Trhák nebo Kdyby tisíc klarinetů v kulisách Trosek. Mimořádným zážitkem bude jistě i připravované divadelní představení Radúz a Mahulena v podání Divadelního souboru Jiřího z Poděbrad, které je na programu po polovině srpna.

Zážitkem bude i tradiční Hradozámecká noc, která se připravuje na 26. srpna.

Držíme se ozkoušeného z loňského roku. Celý hrad bude nasvícený loučemi, na nádvoří rozděláme táborák, kde si každý bude moci opéct buřta. Připravili jsme komentované prohlídky o historii hradu, jeho stavebním vývoji a budeme se snažit zájemcům přiblížit, jak kdysi hrad vypadal, protože se nikde nedochovala žádná malba z té doby,“ přibližuje kastelánka.

Areál bude přístupný a lidé budou mít mimořádnou šanci zažít atmosféru Trosek v nočních hodinách, a tak se třeba vyplatí si naplánovat nocování v blízkém kempu Svitačka, ve stanu nebo teepee, a užít si příjemné chvíle ve večerním hradu. Hradozámecká noc totiž začíná v 19.30 hodin.

Trosky také v současnosti prochází různými opravami a další se připravují. Vloni museli z bezpečnostních důvodů uzavřít ochoz na věži Baba a příští sezonu chtějí, aby byl opět funkční. „Chceme pokračovat v revitalizaci hradu, obnoví se odvodnění, pokladna i sociální zázemí. V plánu je oprava hradebního zdiva. V září také přijedou horolezci a klempíři a budeme opravovat střechu na věži Panna,“ doplnila Suchomelová.

Kromě toho myslí na Troskách i na to, aby si lidé odnesli na památku z návštěvy něco pěkného. Začali proto spolupracovat s místními umělci a mají například nové veselé plecháčky, které vyrobila Plechová bába. Odnést si můžete také autorské obrázky malířky Ivany Formanové doplněné verši o Českém ráji.

Ohodnoť článek

Foto NPÚ, hrad Trosky

Štítky hrad, Trosky, prázdniny, Český ráj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijte romantické léto na Troskách, v letním kině nebo u táboráku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.