Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Reportážní snímky pěti autorů budou lákat na Týden Křišťálového údolí

Zajímavé momenty zachycené na reportážních fotografií připomenou loňský první ročník festivalu Crystal Valley Week. K vidění budou ve vestibulu krajského úřadu v Liberci a mají nalákat na blížící se Týden Křišťálového údolí, který začne 28. srpna a potrvá do 2. září.

Atmosféru uplynulého ročníku si připomenou návštěvníci na třicet snímcích, jejichž autory jsou Markéta Kosinová, Matyáš Gál, Zdeněk Dam, Radek Ptáček a Jiří Částka. 

„Půjde například o snímky obří loutky skláře, křišťálové tramvaje, ale také žhavého skla před libereckou radnicí, módní přehlídky v tramvajovém depu i aktuální pohled na mural art v Metelkově ulici. Ten zpodobňuje draka chrlícího oheň, kterým si taví vlastní ocas, symbol letošního Týdne Křišťálového údolí. Připomíná, že sklo se vždy zrodí znovu,“ vysvětluje David Pastva, ředitel projektu Křišťálové údolí.

Fotografickou část expozice výstavy doplní díla některých sklářů a šperkařů z Křišťálového údolí. Například svou tvorbu na výstavě představí studio Bystro Design z Kamenického Šenova, Sklárna Novosad z Harrachova, umělečtí skláři Daniel a Beata Vágnerovi z Chotyně či turnovské umělecké družstvo Granát. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i nápojové sklo firmy Crystalex zdobené přírodními motivy.

Vystaveny budou také vánoční ozdoby z liberecké společnosti Decor by Glassor anebo tvorba sklárny Svojkov a Astera z Novoborska či jablonecké společnosti AG Plus. Svou tvorbu v Liberci ukáže také jablonecká společnost Preciosa. Ta na srpnový festival přiveze mistra kuliče, který bude mít i brusičskou dílnu přímo před libereckou radnicí. Ve vestibulu se mohou lidé seznámit při výstavě také s broušeným a rytým sklem rodinné firmy Ladislav Ševčík z Železného Brodu.

Všechny vystavené práce sklářů jsou současně malou ochutnávkou programu Týdne Křišťálového údolí, neboť například Preciosa bude mít v režii komentované prohlídky lustrů v Liebiegově paláci, kde bude vystavena i větší část prací pocházející z dílen sklářů Ševčíkových.   

Výstava ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje začíná 10. srpna a potrvá do 1. září. Vernisáž je ve středu 9. srpna od 16 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Matyáš Gál, Křišťálové údolí

Štítky výstava, festival, Křišťálové údolí, Crystal Valley Week, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Reportážní snímky pěti autorů budou lákat na Týden Křišťálového údolí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.