Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V Ralsku se pokusí o rekord. Chtějí uspořádat největší výstavu na světě

O zápis do České knihy rekordů se na podzim pokusí studenti pražské Akademie výtvarných umění s projektem nazvaným Je mi Ralsko. V září plánují uspořádat největší výstavu na světě.

Do výstavy se chtějí zapojit i obyvatele Ralska na Českolipsku, kde se výstava uskuteční. Vernisáž bude v sobotu 23. září na několika místech v Ralsku současně, sdělila v tiskové zprávě jedna z vedoucích projektu Anna Poubová.

„Akademie věd nás oslovila s nabídkou stát se součástí projektu Odolné Ralsko, který se zaměřuje na specifické vlastnosti tohoto místa. My se tak skrz umění snažíme propojit obyvatele vzdálených částí Ralska, které jsou od sebe někdy až půlhodinu cesty autem,” vysvětlila záměr Poubová. Studenti od loňského podzimu pracují společně s obyvateli města na sérii téměř tisíce grafických tisků, které vznikají na základě kreseb vytvořených studenty a místními na několika workshopech v bývalém vojenském prostoru.

Díla se budou vyjímat v oknech domů

Umělecká díla přivezou studenti do Ralska na začátku září a rozvezou je do všech domácností. Od místních žádají, aby doručená díla alespoň na týden vystavili v oknech svých domů a bytů. „Takže nebudou jen koukat na něco, co jsme sem přijeli z Prahy udělat, ale vlastně jsou všichni spolupořadatelé," doplnil jeden ze studentů Heřman Hůrka. Proces vzniku výstavy, své dojmy z Ralska, výzkumné projekty, které tady uskutečnili, a rozhovory s místními dokumentují studenti v novinách, které sami vytvářejí. První díl rozeslali už na jaře a podle jejich slov byla odezva pozitivní.

Ralsko má komplikovanou historii, leží na území bývalého vojenského prostoru a zároveň na území někdejších Sudet. Rozlohou je čtvrtým největším městem v Česku, žije tam ale jen 2300 lidí. „Rozhodli jsme se z té obří rozlohy, která obyvatelům komplikuje život, pro jednou udělat výhodu. Proto pořádáme Největší výstavu na světě," poznamenal Hůrka. Studenti plánují v den vernisáže kyvadlovou dopravu zdarma, aby lidé měli možnost zajet se podívat i do dalších částí Ralska. Na vernisáž pozvali komisaře z české agentury pro zápis rekordů, aby vyhodnotil, zda ho dosáhli.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Geopark Ralsko

Štítky výtvarné, kuriozity, školy, rekordy, AVU, AV ČR, Ralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ralsku se pokusí o rekord. Chtějí uspořádat největší výstavu na světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.