Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sychrovem se rozezní dudy. Tradiční Skotské hry budou už po třiadvacáté

Nejstarší a největší festival skotské kultury v Česku, Skotské hry, v sobotu 19. srpna opět zaplní prostranství u zámku Sychrov. Užít si bohatý kulturní i sportovní program můžete po celý den.

Skotské hry, stejně jako například tartan, kilt, skotské dudy a whisky, patří ke kulturnímu dědictví Skotska. Skotské hry Sychrov se navíc řadí mezi jedny z největších skotských her v Evropě.

Návštěvníci se mohou těšit na domácí i zahraniční kapely hrající skotskou a irskou hudbu, ukázky tradičních tanců a oblíbené těžkoatletické soutěže. Stejně jako dudy patří ke Skotsku i whisky, a proto budou i letos součástí programu velice oblíbené whisky slavnosti,“ uvedl organizátor akce Václav Rout.

Sobotní program začíná v 9 hodin program a těšit se mohou návštěvníci na skotskou i irskou muziku, skotské a irské tance, historické ukázky v keltské vesničce a skotském táboře s ukázkami denního života a řemesel. K vidění ale bude i tábor jednotek RAF s historickým letounem Spitfire.

Chybět nebudou tradiční těžkoatletické sportovní aktivity jako je hod kládou, hod skotským kladivem do dálky či vrh kamenem, které si může vyzkoušet každý návštěvníky a poměřit tak síly s borci z české republiky i ze zahraničí. Připraveny budou také soutěže pro nejmenší návštěvníky.

Na hlavní scéně po celý den budou probíhat vystoupení hudebníků z České republiky, Skotska, Irska, Bretaně, Německa, Rakouska a dalších zemí, hrajících tradiční i méně tradiční skotskou či irskou hudbu, případně hudbu těmito oblastmi ovlivněnou.

Nedílnou součástí her jsou whisky slavnosti, kdy na stánku, který je plně v gesci společnosti Whisky&Kilt, budou návštěvníci mít možnost ochutnat několik desítek druhů skotské whisky. Součástí whisky slavností jsou i řízené ochutnávky whisky pod vedením zástupců jednotlivých značek.

Na samostatné taneční scéně se budou moci po celý den zájemci zapojit do výuky skotských tanců pod vedením zkušených tanečníků ze skupin Caledonian Club a Jizerský bodlák.

V areálu zámecké zahrady také proběhne již 17. tradiční setkání majitelů britských autoveteránů, kteří v minulých letech přijeli ukázat takové lahůdky, jako jsou autoveteráni značek Rolls-Royce, Jaguar, Lagonda apod.

Nedílnou součástí skotských hrách se stala i mezinárodní soutěž skotských dudáků a bubeníků – The Silver Reed Competition.

Pro všechny návštěvníky 23. Skotských her Sychrov je navíc zdarma otevřen zámek Sychrov, kdy budou moci zcela výjimečně procházet zámeckými expozicemi bez doprovodu průvodců. Budou se tudíž moci zastavit v místech, která je zaujmou a naopak “proběhnout” místa, která jim přijdou méně zajímavá.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaromír Zajda Zajíček

Štítky skotské hry, festival, Sychrov, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Medek

Pro nedočkavé návštěvníky by bylo dobré napsat,kolik je vstupné? Pokud to nevědí, tak je asi klepne u vchodu.

Středa, 16. srpna 2023, 12:04Odpovědět

Sychrovem se rozezní dudy. Tradiční Skotské hry budou už po třiadvacáté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.