Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradozámeckou nocí vyvrcholí letošní letní sezona na hradech a zámcích

Oblíbená Hradozámecká noc zpřístupní o nadcházejícím víkendu, v sobotu 26. srpna, hrady a zámky v netypickou hodinu. Navíc nabídne návštěvníkům pestrý program, od prohlídek, přes kulturní program až po táborák v romantických kulisách hradu.

Do akce se zapojují i nestátní a soukromé subjekty, celkově si letos návštěvníci mohou vybírat z nabídky 79 objektů a institucí po celé republice. Centrem Hradozámecké noci bude zámek Hrádek u Nechanic jako jeden z pilířů projektu Národního památkového ústavu (NPÚ) Po stopách šlechtických rodů: Harrachové – vznešenost zavazuje.

Na Liberecku si hrané, satiricky pojaté prohlídky připravili na zámcích Frýdlant, Hrubý Rohozec a na hradě Grabštejn, na Troskách čeká návštěvníky posezení u ohně za doprovodu country kapely, opékání vuřtů a vyprávění pověstí a legend o této památce,“ přiblížila mluvčí NPÚ, územní správy Sychrov Lucie Bidlasová

Zámek Frýdlant připravil hrané noční prohlídky volně inspirované posledními majiteli panství, kterým se narodilo sedm dcer.  Ve večerním čase na zámek přijíždí porodní bába, aby pomohla na svět poslednímu dítěti paní hraběnky Marie. Co všechno se ten večer (ne)událo na Frýdlantu, můžete na vlastní oči vidět a zažít v deseti hraných prohlídkách. První odchází ve 20:00 hodin, ostatní pak každých dvacet minut, až do 23:00 hodin. Vstupenky rezervujte na telefonním čísle 771 270 150.

Hrad Grabštejn nabídne noční prohlídky v duchu projektu Po stopách rodu Harrachů. Kristián Kryštof Clam-Gallas pořádá na Grabštejně hon na bažanty. V bažantnici už jsou samé pěkné kusy a hosté si to jistě velmi užijí. Prohlídky doprovázené i tancem v podání části souboru Fragium 16, začínají  19:30 hodin, kdy vychází první prohlídka. Další budou v 20:15 a 21:00 hodin, doporučuje se rezervace třeba online na webu hradu.

Přístupná bude bez průvodce také věž Grabštejna.

Zámek Hrubý Rohozec zve na oblíbenou hranou noční prohlídku, aneb "Pohřeb Starýho pána".... Příběh vás zavede zpátky do doby 40. let 20. století, kdy na zámku žil předposlední majitel a vášnivý historik, Mikuláš DesFours-Walderode. Když ale v roce 1941 zemřel, byla to velká rána nejen pro rodinu, ale také pro služebnictvo. A právě o tom, jak zámecký personál připravoval „Pohřeb starýho pána“ se dozvíte v tomto satiricky pojatém příběhu.

V případě zájmu o tyto výjimečné prohlídky, si zarezervujte včas vaše vstupenky. Prohlídky odcházejí každých 20 minut v čase 20:00 až 23 hodin. Telefon rezervaci 481 321 012.

Hrad Trosky nabídne romantiku. Přijďte posedět k táboráku, opéct si špekáček a užít si romantickou atmosféru večerního hradu při západu slunce. K poslechu (a možná i tanci) zahraje country kapela Nabitý baterky. Nebude chybět ani komentovaná prohlídka nebo vyprávění pověstí o hradu Trosky.

Začátek je v 18:30 hodin, hrad bude přístupný až do 23 hodin.

Hrad Valdštejn nachystal netradiční prohlídky. Čeká vás noc plná překvapení se scénickými kostýmovými prohlídkami a doprovodnou hudbou. Program je od 19:30 do 22 hodin. Z důvodu omezené kapacity prohlídek je nutná předchozí rezervace na tel. 739 014 104 nebo na email info@hrad-valdstejn.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky Hradozámecká noc, prohlídky, vrchol sezony, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradozámeckou nocí vyvrcholí letošní letní sezona na hradech a zámcích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.