Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Kavárně Pošta ve světové premiéře uvidíte filmové sklo z hitu Glass Onion

Hned dvě unikátní výstavy hutního skla můžete v rámci Crystal Valley Week navštívit v liberecké Kavárně Pošta. Projekt nazvaný NAHUTI představí sklářské rody, expozice Glass Onion ve světové premiéře předvede sklo vyrobené pro stejnojmenný filmový hit. Obě výstavy budou k vidění od 28. srpna.

Výstava NAHUTI představuje pět sklářských rodů z různých částí Křišťálového údolí. Například uvidíte práce novoborského skláře Jiřího Pačinka, ale i Jiřího juniora a Jana, tedy otce a dvou synů. V případě rodu Liederhausů z Želíz to budou otec a syn, v případě Martina Štefánka z Desné otec a dcera a je zastoupena i velice výrazná sklářská rodina Novotných. Pětici uzavírá tvorba skláře Petra Kuchty, rovněž z Novoborska.

Je to v podstatně představení pěti samostatných uměleckých českých sklářů s nadstavbou rodinného tématu. Při jejich sestavování jsem zjistil, že rodiny typu Petr Novotný, Jiří Pačinek, Martin Štefánek a Miroslav Liederhaus jsou v podstatě rody, ať již dlouhodobé anebo začínající. Tak jsem se toto téma snažil vložit i do expozice,“ popsal kurátor výstavy a umělecký manažer Pačinek Glass David Sobotka.

Skláři dostali jasné zadání, prezentovat svoji tvorbu i tvorbu svých potomků. „Je to trošku i asociace na líheň „huťáků“, sklárnu AJETO, kde jsem všichni před dvaceti, třiceti lety vyrostli i díky Bořku Šípkovi. Snažil jsem se ale zaměřit i na místa, která nejsou vysloveně Novoborská, zastupují je Desná a Želízy,“ popsal Sobotka.

Sklo z filmu vzniklo podruhé

Druhá část Kavárny Pošta pravděpodobně zaujme kromě příznivců skla i filmové fanoušky. Samostatná expozice Jiří Pačinek a Glass Onion představí ve světové premiéře sklo vyrobené Pačinkem pro filmový hit s Danielem Craigem Glass Onion: A Knives out mystery.

Podařilo se nám s Netflixem a T - Street Productions vyřešit autorská práva a jde o první českou a světovou premiéru ve 3D podobě. Zatím sklo všichni viděli jen na filmovém plátně a v Liberci bude poprvé k vidění in natura,“ dodal Sobotka.

V Kavárně Pošta bude vystavena série deseti vybraných skleněných objektů, které byly pro libereckou výstavu znovu vyrobeny. Ty původní vznikly ve sklárně v Kunraticích u Cvikova před dvěma lety, kdy je pro film vytvořil věhlasný filmový designér John Dexter s Jiřím Pačinkem a jeho týmem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Sobotka, Pačinek Glass. Se svolením / Courtesy : NETFLIX a T - STREET PRODUCTIONS

Štítky výstava, premiéra, sklo, Liberec, Liberecký kraj, Crystal Valley Week

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kavárně Pošta ve světové premiéře uvidíte filmové sklo z hitu Glass Onion  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.