Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sklo na náměstí, v tramvaji i botanické zahradě. V Liberci probíhá sklářský festival

Liberec se proměnil v město skla. A najdete ho i na netradičních místech, jako v botanické zahradě nebo v tramvaji. Lidé si také mohou práci se sklem vyzkoušet na náměstí před radnicí. V běžně nepřístupné kavárně Pošta je zase výstava prací sklářů, a to včetně replik skleněných objektů, které vznikly v huti Jiřího Pačinka pro film s Danielem Craigem v hlavní roli. Festival pak v sobotu zakončí galavečer v tramvajovém depu.

Broušení, foukání a tvarování skla si mohou lidé při festivalu Crystal Valley Week vyzkoušet na náměstí před libereckou radnicí. Sklářské dílny vedou dobrovolníci, ale také odborníci ve svých oborech, a přestože je v Liberci od pondělí nevlídno a deštivo, o dílny je velký zájem. K překvapení organizátorů si práci se sklem zkoušejí nejen děti, ale také dospělí.

Na 80 let starých sklářských brusech pracuje s dětmi Aleš Zvěřina, brusič a umělecký designér z Nového Boru. Do malých sklíček vybrušuje s dětmi obrázky. Velikost používaného kotouče určuje, jak hluboká a široká bude rýha ve skle. „Snažíme se tady ukázat broušení nejen moderní, ale i klasické, které je samozřejmě také důležité, protože nás živí. Ale moderní design je takové to gró, které já ctím a snažím se ho prezentovat, jak mám čas," řekl sklářský výtvarník.

Na náměstí si lidé mohou vyzkoušet i foukání skla. Sklářka Lada Dekastello sklovinu taví v peci, ve které je zhruba 1200 stupňů Celsia. Správně roztavenou sklovinu pak děti pomocí různého sklářského náčiní tvarují například do tvaru růže nebo si sklo můžou zkusit vyfouknout pomocí sklářské píšťaly. „V téhle peci je omezené množství skloviny, takže vše přetavuji a zároveň tady nemáme ani chladicí pec, takže není možné dát dětem ty výrobky domů," řekla sklářka.

Výběr z děl pěti význačných regionálních sklářů, kteří jsou známí i ve světovém měřítku, je nyní v běžně nepřístupné kavárně Pošta v horním centru Liberce. Je doplněný o speciální expozici replik skleněných objektů, které vznikly v huti Jiřího Pačinka pro film s Danielem Craigem v hlavní roli. Výstava je součástí festivalu skla, který se koná po celý tento týden v Liberci na 16 místech. Expozice v Poště ale zůstane delší dobu. Bude tam do 24. září.

Sklo ale lidé najdou i v botanické zahradě, kde doplňuje expozice rostlin. Skleněný tác se sklenkou plující mezi obřími listy leknínů viktorie královské či instalace připomínající včelí plástve patří ke stovkám skleněných objektů. Ve sklenících jich je kolem 400 a zhruba stejné množství ve venkovní expozici. Skleněné objekty budou v zahradě po celý tento týden.

Na festivalu se prezentují také další výrobci. Speciální tramvaj vyzdobená firmou Preciosa jezdí odpoledne každý den do soboty mezi Rybníčkem a Vratislavicemi, společnost Lasvit má svítidla v bývalé továrně Linser, luxusní křišťál od rodinné firmy Ševčíků je v galerii Liebiegova paláce, firmy Glasor a Rautis mají ukázky vánočních ozdob ve Vánočním domě na Sokolovském náměstí. Další společné akce sklářů jsou v knihovně. Míst spojených s festivalem mělo být v Liberci původně 17, o jedno ale organizátory festivalu připravily deště v minulých dnech. Skleněnou instalaci sklářské školy z Kamenického Šenova nazvanou Vlna na Rybníčku spláchl zvýšený průtok v řece Nisa.

Závěrečný slavnostní večer je pak na programu v depu dopravního podniku, kde v sobotu představí svoji tvorbu profesorka designu, módní návrhářka Liběna Rochová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Crystal Valley Week

Štítky sklo, festival, liberec, crystal valley week

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklo na náměstí, v tramvaji i botanické zahradě. V Liberci probíhá sklářský festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.