Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Památky i jiné zajímavé stavby se opět otvírají návštěvníkům. Blíží se Dny evropského dědictví

Divadlo, hotel, bývalý pivovar, fara, kina, kostely, ale i třeba historické vily. Nejen to vše budete moci prozkoumat v rámci tradičních Dnů evropského dědictví, které můžete zažít v sobotu 9. a 16. září a v neděli 17. září.

V Libereckém kraji se tentokrát zapojilo do projektu padesát objektů. Díky tomu budete moci vidět i jindy nepřístupná místa, například sídlo hygienické stanice Strossovu vilu v Liberci či Kantorovu vilu v Jablonci nad Nisou. Zpřístupněna bude i zajímavá sušárna chmele v Dubé, která prošla nákladnou rekonstrukcí, dále třeba Zauhlovačka ve Vratislavicích, liberecký Grandhotel Zlatý lev či bývalý pivovar v Jilemnici. K návštěvě zvou ale i mnohé další instituce.

Za těch pár dnů se skutečně nedá stihnout všechno zajímavé, co Dny evropského dědictví nabídnou. Doporučuji pečlivě si vybrat, a ty památky, které nestihnete, nechat na příští rok. V tomto případě se určitě nevyplatí spěchat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá co nejvíce zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů, a i dalších prostor, v nichž všech je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a movitého kulturního dědictví. V České republice se nezpřístupňují jen oficiálně prohlášené kulturním památky, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD) se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Dny evropského dědictví, památky, den otevřených dveří, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky i jiné zajímavé stavby se opět otvírají návštěvníkům. Blíží se Dny evropského dědictví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.