Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česká Lípa opravila divadlo za téměř dvě stě milionů. Rekonstrukce trvala tři roky

Deset let připravovala radnice v České Lípě rekonstrukci Jiráskova divadla. Ta trvala tři roky, když se protáhla o více než rok a nyní je hotovo. Celkové náklady se vyšplhaly na 197 milionů korun.

„Divadlo mělo být hotové v červenci 2022, kvůli špatnému stavu budovy i problémům s přeložkami sítí a dalším komplikacím byl však termín posunutý,“ uvedla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Cena byla odhadnuta na maximálně 200 milionů, a nakonec vyšla na 197 milionů. „Myslím, že si nikdo z nás nedokázal před třemi lety představit, čím vším si budeme muset při rekonstrukci divadla projít. Potkal nás covid, tornádo na Moravě, kvůli kterému se zpozdila instalace střechy, válka na Ukrajině, kdy chyběla pracovní síla, problémy se stavem budovy, přeložkami sítí a další komplikace,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Projekt přinesl i další komplikace. „Kvůli nedostatečným průzkumům museli průběžně upravovat a dotvářet projekt. Bylo třeba znovu navrhnout vzduchotechniku i nouzová osvětlení. Kvůli horšímu horninovému prostředí jsme dále byli nuceni vyztužit základy i stěny a na dvoře vybudovat rozsáhlý vsak pro odvedení podzemní vody,“ řekl vedoucí projektu Aleš Kunca ze společnosti Metrostav.

Do divadla se nyní vejde 370 diváků a vznikly zde i prostory pro komornější akce. Divadelní technika je kompletně elektrizována a modernizována, stejně tak osvětlení a ozvučení. Stěny hlavního sálu jsou pokryté akustickými panely a okolo stropu se táhne tzv. rezonátor, který utlumuje hluboké tóny.

V divadle se nacházejí hned tři bary a divadelní kavárna, která bude v provozu sedm dní v týdnu bez ohledu na to, zda je v divadle představení či nikoliv. „Nově se hlavní vchod nachází v Panské ulici. Panskou a Jiráskovu ulici nově spojuje speciální chodba skrz divadlo, kterou si lidé přes den mohou zkrátit cestu,“ dodala Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Česká Lípa

Štítky divadlo, česká lípa, rekonstrukce, metrostav, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa opravila divadlo za téměř dvě stě milionů. Rekonstrukce trvala tři roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.