Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Turnově pokřtí novu knihu nazvanou Pozdravy z Českého ráje

V turnovském Muzeu Českého ráje pokřtí v úterý 3. října novou knihu Antonína Mojsla Pozdravy z Českého ráje – Turistika na Turnovsku za Rakouska-Uherska.

Kniha se věnuje turistice a cestovnímu ruchu v Českém ráji za dob Rakouska-Uherska, tedy v poslední třetině 19. století a období před první světovou válkou. Důraz je v ní kladen především na region Turnovska, který se stal jedním z turistických center sledované oblasti.

První kapitoly publikace sledují fenomény spojené s rozvojem moderní turistiky po Českém ráji, ať již rostoucí sektor služeb, nástup železnice či turistickou organizovanost, a pokouší se vykreslit obraz turisty přelomu 19. a 20. století. Další části knihy se již více věnují samotnému městu Turnovu a jeho okolí. Nastiňují fungování místních ubytovacích a stravovacích zařízení, letních bytů, turistické poptavárny, městské plovárny či služeb průvodců.

Stěžejní je popis činnosti turnovského odboru Klubu českých turistů, který v regionu začal působit v roce 1892. Odbor naplno převzal iniciativu spojenou s organizací turistiky na Turnovsku. Kniha sleduje jeho aktivity v oblasti značení turistických cest, správy a zvelebování památek, vydávání propagačních materiálů, provozování turistických stanic a studentských nocleháren či pořádání přednášek a různých kulturních akcí. Publikace vychází z pramenů uložených ve Státním okresním archivu v Semilech a ve sbírkách Muzea Českého ráje v Turnově. Text doplňuje na 200 obrázků ze sbírky pohlednic mého dědy Jaroslava Mojsla a sbírky fotografií a negativů turnovského muzea,“ doplnil Antonín Mojsl, autor knihy Pozdravy z Českého ráje.

Český ráj je i historicky jednou z významných turisticky navštěvovaných oblastí. Exkurz do podoby předválečného cestovního ruchu a turistiky je určitě zajímavým nahlédnutím do uvažování tehdejších návštěvníků, i místních podnikatelů v tomto oboru, ale také je zajímavé seznámit se se zásadními vlivy na tehdejší rozvoj cestovního ruchu,“ dodává Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Představení knihy proběhne v Muzeu Českého ráje v Turnově 3. října 2023 od 16.00 hodin. Úvodního slova se ujme nakladatel Petr Prášil a autor knihy Antonín Mojsl. Knihu pokřtí Květa Vinklátová a Vladimíra Jakouběová, emeritní ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově. Knihu uvádí na trh Vydavatelství Baron.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pozdravy z Českého ráje

Štítky křest, kniha, Turnov, Český ráj, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově pokřtí novu knihu nazvanou Pozdravy z Českého ráje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.