Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Víkend Křišťálového údolí otevře dveře k více než šedesátce sklářů

Víkend Křišťálového údolí o nadcházejícím víkendu 14. a 15. října nabídne zájemcům šanci seznámit se s prací více než šedesáti řemeslníků a výrobců. Lidé budou mít jedinečnou možnost nahlédnout k velkým i drobným výrobcům skla a bižuterie, otevřou se šperkařské dílny, umělecké školy a muzea po celém Libereckém kraji.

Letos bude mít veřejnost vůbec poprvé příležitost nahlédnout například do provozu družstva umělecké výroby Granát Turnov, které otevře své provozy pro veřejnost vůbec poprvé za 70 let své existence. Své provozy otevře i Preciosa Lighting z Kamenického Šenova, ta má pro všechny, kromě prohlídek svých provozů, připravené překvapení v podobě téměř 200 metrů čtverečních velkého obrazu, takzvaného murálu, na jedné ze svých budov.

Víkend otevřených dveří začíná ale už v pátek 13. října, kdy Brniště bude slavit otevření unikátní Skleněné stezky. Návštěvníci mohou na komentovanou prohlídku zhruba dvoukilometrové stezky od 15 hodin, sraz je u barevně zářícího Skleněného stromu, který vytvořili skláři v huti Pačinek Glass.  „Skleněná stezka má i speciální značení a herní prvky z barevných perliček Preciosa Ornela, použité ověsky z křišťálových lustrů nám zase darovala firma Glass Metal, která má výrobu v Brništi,“ říká Lucie Bínová z Podralského nadačního fondu. Na stezce je k vidění i lustr „Jiří“ od Bořka Šípka, ten osvěcuje tamní kapličku.

V sobotu 14. října bude stát za návštěvu už zmíněné družstvo Granát. „Během komentovaných prohlídek ukážeme návštěvníkům, kde a jak se brousí vzácné české granáty, ale také jak se zasazují do šperků,“ popisuje Petra Pavlištová, obchodní ředitelka Granátu a pokračuje: „Pro děti jsme připravili dílničky, kde se můžou alespoň na chvíli stát zlatnickými mistry a představíme také výroční soupravu šperků, kterou naši designéři, brusiči a zlatníci vytvořili speciálně pro tuto příležitost. Sada je sbírkou sedmdesáti českých granátů výjimečné velikosti, naši zlatníci je doplnili patnácti sty drobnými granáty.“

Dalším z cílů by pro návštěvníky, kteří budou za skláři a šperkařskými či bižuterními mistry cestovat v sobotu může být pěnčínské Kittelovo muzeum – tam jim svou tvorbu předvede téměř 15 drobných sklářů, současně i umožní práci nad kahanem vyzkoušet. V Pěnčíně si lze také pohrát a tvořit s korálky ve společnosti Bead Game.

Na pomezí Křišťálového údolí, už ve středočeském kraji v Přepeřích u Dolního Bousova představuje svou tvorbu Martina Šrýtrová v ateliéru Mimoosa, kde nechá nahlédnout do tajů technik spékaného skla a vitráží. A fusing (spékané sklo) můžou vidět milovníci skla i na Frýdlantsku v Heřmanicích, pokud zamíří do Spider Glass, kde je čeká i rozsáhlá galerie ateliérového skla a šperku. Mimoosa i Spider Glass otevřou v sobotu i v neděli.

Své umění tvorby skleněných figurek nad kahanem předvedou i manželé Karel a Eva Urbanovi v rodinném domku v Hubálově v Loukovci.  Čerství držitelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje budou mít otevřeno po oba dva víkendové dny.

V Liberci se Víkendu Křišťálového údolí zúčastní Dekor by Glassor, zve rodiny s dětmi na malování skleněných ozdob.

V Jítravě bude v neděli mimořádně otevřený kostel sv. Pankráce (14-16 hodin), který zdobí starobylý sklem zdobený oltář Božího hrobu.

Kompletní program, včetně dnů a času otevření jednotlivých míst najdete na stránkách Křišťálového Údolí

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Křišťálové údolí, Víkend křišťálového údolí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend Křišťálového údolí otevře dveře k více než šedesátce sklářů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.