Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

SPORTFILM 2023 láká na výstavy a osobnosti sportu i kultury

V Liberci dnes začíná 26. ročník Mezinárodního festivalu sportovních filmů SPORTFILM. Vedle desítek filmů na mnoha libereckých lokacích nabídne letos návštěvníkům také atraktivní výstavy či setkání s mnoha osobnostmi českého i světového sportu a kultury.

Do letošního ročníku se přihlásilo rekordních 373 snímků ze 69 zemí. Více než tři desítky z nich uvidí návštěvníci SPORTFILMU nejen v tradičním kině Varšava, ale také na dalších zajímavých místech města. Lákavý bude program například v nově zrekonstruovaném Paláci Liebieg, moderním hudebním Klubu Lípa či kulturním centru IGI Vratislavice. V Clarion Grandhotelu Zlatý Lev se v sobotu 14. října odpoledne uskuteční celorepubliková premiéra filmu Martin Škrtel: „Buď, alebo“ za osobní účasti světoznámého fotbalisty Martina Škrtela i režiséra filmu Petra Větrovského. Po mnoha projekcích jsou také plánovány besedy.

Návštěvníci vratislavického kina se například mohou těšit na režiséra dokumentu o Enzu Ferrarim Enrica Carasuola. Pro fanoušky zápasníka Jiřího Procházky je v hudebním Klubu Lípa připravena projekce filmu Jiří Procházka: Cesta bojovníka a beseda s režisérem snímku Petrem Hrubcem. V kině Varšava si zase s diváky popovídá režisér úspěšného snímku Adam Ondra: Posunout hranice Jan Šimánek. Po nedělním filmu The Footballer, his Wife and The Crash je připravena beseda s bývalými hvězdami českého fotbalu Theodorem Gebre Selassiem a Bořkem Dočkalem. Starší generaci jistě potěší setkání s jedním ze zakladatelů české kaskadérské školy Petrem Jáklem či dcerou gymnastické legendy Věry Čáslavské Radkou.

Při páteční konferenci Mental health v liberecké knihovně bude moderátorka Šárka Strachová diskutovat se svými hosty na téma Žena ve sportu. Bronzová olympijská medailistka a mistryně světa v alpském lyžování přivítá v debatě biatlonistku Gabrielu Soukalovou, tenistku a psycholožku Helenu Sukovou, horolezkyni Kláru Kolouchovou a basketbalistku Ilonu Burgrovou.

Významným hostem letošního SPORTFILMU bude také americký olympionik a umělec Liston Bochette, jehož obrazy budou vystaveny ve vratislavické Galerii Desítky. K vidění bude i obraz „Parade of Nations“, za který Bochette v roce 1992 na Kulturním festivalu olympijských her v Barceloně převzal zlatou medaili přímo z rukou tehdejšího prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Juana Antonia Samaranche. Další zajímavou výstavou je Vybroušený lesk sportu v Malé výstavní síni. Výstava je věnována skleněným trofejím a medailím a mincím společností Lasvit a Česká mincovna a představuje například trofeje pro nejslavnější cyklistický závod světa Tour de France či pamětní medaile s vyobrazením nejvýznamnějších českých sportovců. Náměstí před libereckou radnicí ožilo výstavou velkoformátových fotografií uznávaného Karla Nováka, které přibližují sportovní i osobní život manželů Zátopkových.

26. ročník SPORTFILMU se koná v termínu 12. až 15. října a veškeré informace najdete na www.sportfilm.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPORTFILM 2023 láká na výstavy a osobnosti sportu i kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.