Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Romantická komedie zavede diváky do historie Liberce a doby stavby divadla

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy nabídne další premiérové představení letošního roku, které upomíná na výročí stavby zdejšího stánku Thálie. Tentokrát se mohou diváci těšit na romantickou hudební komedii Liebeřeč o stavbě libereckého divadla a zamilovaném malíři Gustavu Klimtovi, autorovi zdejší opony.

Spoluautoři Radovan Lipus a Lenka Chválová v představení hledají odpovědi na mnohé otázky. Jak se vůbec přihodilo, že ve městě divadlo postavili a proč se jmenuje pro slavném kritikovi Šaldovi? A proč devatenáctiletý génius Klimt nazval svou oponu Triumf lásky? Historii Liberce připomenou i osobnosti doby dávno minulé, továrník Liebieg, poslední hrabě Clam-Gallas, ale taky třeba Gustav Sachers, který postavil půlku města, nebo herečka Marianne Austerlitz, jíž liberečtí měšťané milovali.

Autor Šumných měst a libereckého muzikálu SIALská trojčata Radovan Lipus tentokrát oslavuje tvůrce historické budovy Šaldova divadla: vídeňské architekty Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera – a geniálního malíře Gustava Klimta, který pro nové městské divadlo v Reichenbergu namaloval slavnostní oponu. „Stojíme na ramenou obrů“, říká režisér Lipus o své nové inscenaci. „A bez skutečného vizionářství, nadšení, obětavosti a práce mnoha dávno zapomenutých osobností by v Liberci to nádherné divadlo vůbec nestálo. Bez snů totiž není skutečnost.“

Spoluautorka hry a dramaturgyně činohry Šaldova divadla Lenka Chválová v Liberci vyrostla a dodává: „Staré domy často bereme jako samozřejmost, jako by tu byly odjakživa. Když si ale představíme, že v místě dnešního divadla bylo smetiště, a že tu luxusní budovu v nejmodernějším stylu postavili ve městě, které ještě neexistovalo, vidíme to najednou jako zázrak. A za takovým zázrakem je vždycky příběh. Našli jsme příběh zapálených divadelníků a zamilovaného Klimta, našli jsme i jejich hlavního hrdinu – úžasného vizionáře Ferdinanda Fellnera. A pro nás všechny je to obrovské povzbuzení – vědět, co všechno je možné, když milujeme svou práci.

Písně a hudbu, která zazní při představení živě, napsal liberecký kapelník Marek Ottl. Postavy minulosti oživí na jevišti Václav Helšus, Ondřej Kolín, Tomáš Váhala, Martin Stránský, Martin Polách, Markéta Tallerová, Eva Goldmannová a Daniel Toman.

Premiéra komedie čeká diváky v pátek 20. října v Šaldově divadle, druhá premiéra v neděli 22. října, další reprízy 25. října, 2. listopadu a 19. prosince.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo F. X. Šaldy

Štítky premiéra, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romantická komedie zavede diváky do historie Liberce a doby stavby divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.