Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cestami průmyslu se vydejte na nové, unikátně sestavené výstavě v muzeu

Po stopách průmyslu našeho regionu od počátku 19. století až do současnosti provede návštěvníky nová výstava v Severočeském muzeu v Liberci nazvaná Cestami průmyslu. Netradičně pojatá expozice představí slavnou éru textilního průmyslu, který byl na vrcholu v liberecké oblasti v 19. století, provede historií potravinářského, slévárenského či sklářského průmyslu a neopomene ani nanotechnologie, které jsou dominantní zejména ve století jednadvacátém.

Neobvyklé je na celé expozici zejména její zpracování, kdy autoři netypicky využili podlahu. „Nejedná se o klasickou muzejní výstavu, kde by byly vitríny s předměty, ale o specifickou instalaci, v rámci níž jsou vystaveny pouze dva exponáty. Naopak poprvé v dějinách muzea je použit celoplošný polep podlahy velkého sálu, který doplňuje jedenáct velkoformátových závěsů s nejlepšími historickými fotografiemi regionálního průmyslu. Celkově je na výstavě přibližně 380 m2 grafických ploch," popisuje nevšední instalaci kurátor výstavy Ivan Rous.

Inovativní a moderní způsob předávání informací o historii a vývoji místního průmyslu určitě ocení široká veřejnost. Každý si navíc bude moci kousek odnést sebou domů na památku, neboť obsah výstavy bude ve stejném grafickém pojetí převeden do muzejního čtvrtletníku, který si mohou odnést zdarma zájemci z muzea anebo jej dostanou v budově Libereckého kraje či libereckém informačním centru.

Ivan Rous, který se odborně specializuje zejména na historii regionu v průběhu 2. světové války a liberecké podzemí, připravil výstavu, která je výjimečná nejen obsahově, ale zejména svým zpracováním.

Plocha velkého sálu je polepena tak, aby si návštěvník mohl doslova projít jednu z cest průmyslu. Zelená je textil, oranžová slévárenství apod. Na cestě se dozví nejdůležitější informace, které souvisí s vývojem průmyslu v období od průmyslové revoluce až do první světové války. Cesty však pokračují dále, ale v druhé části se mění koncept a návštěvník už nemá konkrétní časové informace, ale "potkává" loga jednotlivých firem a podniků. Věděli jste, že nejstarší logo v Liberci používala automobilka RAF? Cesty průmyslu vedou přes druhou světovou válku a centrální plánování v období socializmu přes transformaci průmyslu až do současnosti,“ přibližuje Rous

Na velkoformátové plachty levitující v prostoru byly vybrány v mnoha případech dosud nepublikované fotografie, a to včetně unikátů objevených v různých archivech. Instalace tak zaujme nejen širokou veřejnost, ale i znalce a odborníky.

K výstavě připravují v muzeu řadu komentovaných prohlídek. První z nich je naplánovaná na 6. prosince v 18 hodin. Výstava potrvá do března roku 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK

Štítky výstava, průmysl, Severočeské muzeum Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestami průmyslu se vydejte na nové, unikátně sestavené výstavě v muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.