Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V muzeu můžete obdivovat snímky ze skleněných negativů zachycující život rodiny továrníka Ginzkeye

Ojedinělou výstavu fotografií z archivu firmy Ignaz Ginzkey Vratislavice nad Nisou můžete obdivovat v Severočeském muzeu v Liberci. Jde o sérii zrestaurovaných snímků vycházejících ze skleněných negativů, jejichž autor je neznámý.

V muzejním prostoru FOG se poprvé v historii představují celkem čtyři témata - rodina, firma, koberce, obyčejný život, která jsou spjatá se známou vratislavickou továrnou na koberce. Návštěvníci si v expozici prohlédnou fotografie ze života rodiny zakladatele textilního impéria Ignaze Ginzkeye (1819–1876) nebo se dostanou prostřednictvím snímků na tajnou návštěvu, která se nečekaně objevila v areálu továrny. Nechybí ani ukázky, jak se fotografovaly velkoformátové koberce, nebo jak měl vypadat vratislavický pomník císaři.

Skleněné negativy, ze kterých jsou fotografie zhotoveny, získalo muzeum v roce 2020. Sbírky rozšířilo zhruba 350 kusů, z nichž bylo následně 95 restaurováno za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a libereckého městského obvodu Vratislavice nad Nisou.

Firmu na koberce a deky po smrti zakladatele Ignaze Ginzkeye úspěšně vedl jeho syn Willy Ginzkey (1856–1934), jenž spolu s baronem Heinrichem Liebiegem stál u zrodu libereckého muzea (zal. 1873). Willy Ginzkey, sběratel umění a mecenáš, zprvu působil pouze jako člen muzejního kuratoria, v roce 1893 byl jmenován prezidentem kuratoria Severočeského průmyslového musea, přičemž protektorem muzea byl sám následník rakouského trůnu František Ferdinand d´Este.

Výstava s názvem GINZKEY 1843 / 1873 / 1893 / 2023 je v Severočeském muzeu v Liberci k vidění do 10. ledna 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum Liberec

Štítky výstava, Ignaz Ginzkey, Severočeské muzeum, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V muzeu můžete obdivovat snímky ze skleněných negativů zachycující život rodiny továrníka Ginzkeye  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.