Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začíná advent na hradech a zámcích. Poznejte Vánoce šlechticů

Do vánoční výzdoby se zahalily hrady a zámky v Libereckém kraji. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky s vůní cukroví i vánočních stromků, koncerty, jarmarky i mše.

Na hradech a zámcích nyní finišují úklidy, zdobí se stromečky a aranžuje cukroví, z depozitářů se vytahují dárky, které majitelé panství s rodinou nacházeli pod stromečkem. Kromě tradičních stromků a pečiva provoní interiéry i historická aranžmá z jablíček, koření, ořechů či sušeného ovoce,“ zve návštěvníky Lucie Bidlasová z NPÚ Sychrov.

Adventní a vánoční prohlídky představí nejenom zámecké či hradní prostory ve vánočním čase, ale návštěvníci se dozví i to, co se v minulosti servírovalo na šlechtické tabule. Například hlavním pokrmem na Štědrý večer byly ryby na několik způsobů, zvěřina z místní honitby a dezertem byl oblíbený štrůdl. Dozvědí se i třeba jak je to s barvami svíček na adventním věnci, že dárky se dříve nebalily a hlavně – obvykle býval pod stromečkem pouze jeden. Tyto a další zajímavosti, zvyky a tradice daného sídla se návštěvníci dozví na Sychrově či v Zákupech. Vyrazit za poznáním můžete i za hranice kraje do Slatiňan, Opočna a na Hrádek u Nechanic; tradice představí také v Rudrově mlýně v Babiččině údolí.

Vánoční koncerty letos proběhnou na Lemberku a Sychrově. Komponovaný program pod názvem Advent na Grabštejně bude na tomto severočeském hradě nabízet poutní mši, kostýmované prohlídky, zážitkovou Adventní stezku pro děti, koncerty a dílničky.

Na Zákupech budou kromě denních prohlídek i prohlídky večerní, které povede sám arcivévoda František Ferdinand d´Este, na Sychrově budou od 27. prosince do 1. ledna prohlídky interiérů volné, bez průvodce, a navíc bude v královském apartmá zřízen fotokoutek u velkého vánočního stromu.

Celoročně zpřístupněnými objekty jsou na Liberecku zámky Sychrov a Zákupy. Sychrov je přístupný denně, kromě 24.–26.12., zámek Zákupy je do 17. prosince otevřen denně úterý až neděle, od 18. prosince se zde konají adventní a večerní prohlídky denně, včetně pondělí, je ale třeba mít zakoupenu on-line vstupenku. Zavřeno bude na Zákupech pouze 24. 12.

Prosinec na hradech a zámcích v Libereckém kraji

Zámky Sychrov a Zákupy jsou zpřístupněny celoročně, podrobnosti o návštěvní době naleznete na webech objektů.

1.–10. 12.: státní hrad Grabštejn – Grabštejnský advent.

1. 12.: Adventní koncert Fragium 16. FRAGIUM 16 je libereckým vokálně-instrumentálním souborem, který se věnuje interpretaci hudby starších stylových období, není mu však cizí ani rovina parodická, (zvláště osobité provozování a výklad života a díla skladatele Ignáce Jahody Chrobolského), věnuje se však i hudbě lidové, kramářským písním, specializuje se rovněž na duchovní i světské písně českého baroka. 

3. 12.: Poutní mše ku poctě sv. Barbory. Tradiční adventní zastavení v kapli sv. Barbory. Mši za doprovodu varhan celebruje: R. Vašinek.

5.–8. 12.: Otevřené nádvoří, zimní výstup do věže. Od 10 do 16 hodin necháváme pro vás otevřené hradní nádvoří s vánočním stromem a betlémem. Pro zájemce je možné vystoupat do hradní věže – pokladna zavírá v 15:30. 

2.–3. 12.: státní zámek Zákupy – Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Prohlídka vánočně vyzdobeného zámku.

3. 12.: státní zámek Lemberk – Adventní koncert – Adventní hvězdy… Jedinečný koncert v jedinečném zámeckém prostředí. Účinkují: Jaroslav Kovacs – zpěv, Jan Ševčík – varhanní pozitiv z roku 1723. Začátek: 15.00 hodin, kaple Seslání Ducha svatého.

5.–10. 12.: státní zámek Zákupy – Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Prohlídka vánočně vyzdobeného zámku.

9. 12.: státní hrad Grabštejn – Adventní koncert: J. J. Ryba – Česká mše vánoční. Srdečně Vás zveme na tradiční adventní koncert pěveckého sboru Janáček z Jablonce nad Nisou, který pro vás připravil interpretaci slavné České mše vánoční. 

9.–10. 12.: státní hrad Grabštejn – Grabštejnské Vánoce: Hrané prohlídky na vánoční téma: malá veselice v kulisách vyzdobených interiérů hradu. Dílničky pro děti: malování perníčků, výroba drobných ozdob a dekorací.
Adventní stezka: V okolí hradu připravujeme adventní stezku, na které se dozvíte o postavách, které adventní čas provázejí. Na konci na všechny čeká odměna. Stezka začíná u altánu a je značena sněhovými vločkami. Odměnu může dítě získat na základě správně vyluštěné tajenky – hrací karta je v ceně vstupného na jakýkoli program.
Zimní výstup do věže: Kdo se necítí na prohlídku, může zajít jen do věže – samostatně bez průvodce a kdykoli během otvírací doby. Výhledy do krajiny dle počasí, možnost zazvonit si na zvon samozřejmostí.
Středověké písně v hradní kavárně: V neděli 10.12. po celý den (10:00 - 15:30) v hradní kavárně bude hrát a zpívat skvělá dobová kapela Trifikus.
Adventní zpívání pro celou rodinu: Neděle 10. 12. od 15 hodin. Pásmo adventních a vánočních písniček a povídání pro celou rodinu. 

12.–17. 12.: státní zámek Zákupy – Adventní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Prohlídka vánočně vyzdobeného zámku.

18.–27. 12.: státní zámek Zákupy – Vánoční prohlídka s arcivévodou Františkem Ferdinandem d´Este. Prohlídka vánočně vyzdobeného zámku v doprovodu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Pouze s předem zakoupenou on-line vstupenkou.

26. 12.: státní zámek Sychrov – Vánoční koncert. Tradiční vánoční koncert na zámku Sychrov s neopakovatelnou atmosférou. Účinkují sólisté opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem: Eva Hartová – soprán, Radek Krejčí – basbaryton, za klavírního doprovodu Martina Moudrého. Na programu jsou díla J. J. Ryby, F. X. Brixi, F. Chopina, A. Dvořáka, Ch. Gounoda, F. Schuberta, C. Francka, A. L. Webera, pastorely a vánoční koledy. V ceně vstupenky mají účastníci koncertu možnost prohlídky vánočně laděných zámeckých interiérů. Prohlídka bez výkladu proběhne bezprostředně po skončení koncertu.

27. 12. 2023 – 1. 1. 2024: státní zámek Sychrov – Vánoční prohlídky na Sychrově. Vánočně vyzdobené interiéry zámku – stromečky, ručně foukané a malované ozdoby, dobové dárky i vůně cukroví. To vše vás čeká na zámku Sychrov během vánočních svátků! Prohlídky probíhají bez průvodce. Máte tak jedinečnou příležitost projít si zámek s celou rodinou i přáteli vlastním tempem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky hrady a zámky, adventní program, Vánoce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná advent na hradech a zámcích. Poznejte Vánoce šlechticů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.