Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vášní Sebastiana Wojnara je sochařské řemeslo. To nejlepší ze své tvorby představuje v Praze

Víra jako spojovací most mezi dalšími dvěma tématy, kterými jsou každodennost a rodina, je ústředním tématem aktuální výstavy mladého figurálního sochaře ze Semilska Sebastiana Wojnara. Třicetiletý autor v těchto dnech představuje významnou část své tvorby, z období posledních dvou let, v pražské Galerii Art Mozaika.

K vidění jsou tam ale i jeho starší díla představující vývoj, myšlení a náhled na svět mladého umělce v období od studií na Akademii výtvarných umění po současnost. Jak sám sochař říká: „Má práce je charakteristická ve svých tématech, jelikož každý vnímáme svět jinak, snažím se upřímně reflektovat to, co mě obklopuje. Dovolím si říct, že je naprosto odlišná ale hlavně rozpoznatelná díky naplnění tvarů a přístupu k lidskému tělu jako ke krajině.“

Sebastian Wojnar má za sebou po absolvování akademie, kromě sochařské praxe také několikaleté zkušenosti z práce ve vrcholném automotive designerském teamu. Pracoval tehdy se současnými nejmodernějšími světovými technologiemi v oboru, které si osvojil.

Jeho láska k sochám a sochařskému řemeslu ho ale vrátila zpět a v roce 2022 založil pod svým jménem sochařský ateliér SW v Semilech, v historických prostorách Fabriky 1861. Získané znalosti a zkušenosti, přirozená kreativita a praxe ve spojení s poctivým sochařským řemeslem, které je jeho vášní, mu nyní dávají neomezené možnosti v jeho tvorbě a umělecké prezentaci. Úspěchy zaznamenal v sochařských soutěžích i při realizaci svých prvních profesních zakázek.

V roce 2022 byl osloven celostátní televizní stanicí a stal se jedním ze tří hlavních protagonistů projektu České chaty snů na TV Prima, kde dostal příležitost uvést a prezentovat svá díla při rozsáhlých rekonstrukcích vybraných objektů. Po úspěšné první sérii se nyní připravují další díly projektu.

Přiblížit umělecká díla a umění lidem, oslovit mladou generaci, je jedním ze snů a motivů pro práci Sebastiana Wojnara. Ve své tvorbě je nekompromisní v přístupu k tématům a jejich realizaci na kterých pracuje. Jen pokud s daným podnětem souzní, může ho zpracovat.

Mým největším úspěchem je, že se můžu svobodně vyjadřovat, pracovat bez omezení a vše, co se snažím do práce předat, dopadá na publikum,“ dodává umělec.

Ústředním prvkem aktuální výstavy je bronzové nadživotní „Torzo vítězného Krista“. Dále zde představuje soubor portrétů „Chlapce z nemocnice" z roku 2022 a 2023, které se stalo přelomovou prací v tvorbě Sebastian Wojnara a je naprosto signifikantním dílem tématu každodennosti.

Velkým tématem je rodina, která zachycuje osobní zpovědi autora. Portréty děti, sexualita ve vztahu, ale třeba rodinné pečení bábovky. S rodinou autora výstavy je spojeno i silné téma „Holocaustu", které Wojnar zpracovává a pracuje na realizaci sousoší. Tuto práci na výstavě představuje v premiéře.

Výstava nabídne díla v sádře či bronzu jako busty, torza, ale i otevřený soubor skic, nebo již zmíněné figury a portréty. „Torzo Máří Magdalény“ uzavírá téma víry. Dílo „Torzo Krista I.“, které autor připravil v limitované edici ke svému výročí, podtrhuje koncepci celé výstavy.

Na Wojnarovu tvoru se můžete podívat do 8. 12. 2023 na výstavě v Galerii Art Mozaika v Praze.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Denner

Štítky Sebastian Wojnar, výtvarník, sochař, Semily, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Solcova

Půjčte si peníze zde rychle a online od 20 000 Kč do 58 000 000 Kč pro více informací kontaktujte whatsapp: +420604666169 nebo e-mail: plachetskahana7@gmail.com

Sobota, 9. prosince 2023, 01:09Odpovědět

Vášní Sebastiana Wojnara je sochařské řemeslo. To nejlepší ze své tvorby představuje v Praze  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.