Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kraj mimořádně podpoří projekty zaměřené na českou klasickou hudbu

Liberecký kraj vyhlásil speciální dotační program zaměřený na podporu české a klasické hudby. Nadcházející rok 2024 je totiž Rokem české hudby, a tak chce podpořit projekty, které ji více přiblíží široké veřejnosti. Připraveno je 700 tisíc korun.

Rok české hudby, který byl založen v roce 1924, vždy jednou za deset let připomíná významná výročí osobností české hudby. Rok 2024 je o to významnější, že na něj připadá 200. výročí narození Bedřicha Smetany a jubilea dalších velikánů, jakými jsou Antonín Dvořák, Josef Suk, Leoš Janáček a řada dalších.

Proto se i Liberecký kraj rozhodl českou hudbu podpořit a vyhlásit na rok 2024 speciálně zaměřený dotační program. „Podpoříme hudební a divadelní projekty zaměřené na klasickou hudbu – koncertní akce, divadelní a baletní představení a výstavy vytvořené a realizované na území Libereckého kraje, které se váží k významným hudebním výročím příštího roku. Myslím, že tento jednorázový program může být motivací pro pořadatele přijít s mimořádnými kulturními projekty,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Připravených je k rozdělení zájemcům sedm set tisíc korun, minimální výše dotace je padesát a maximální sto tisíc korun. Žádosti lze podávat od 17. ledna do 14. února příštího roku.

Mimo to opět kraj vyhlašuje dotační program nazvaný Kulturní aktivity v Libereckém kraji. Celkem dva miliony korun jsou připravené k podpoře kulturních a uměleckých akcí a projektů se zaměřením na hudbu, divadlo, výtvarné umění, tanec, tradiční lidovou kulturu a folklor. „Zaměří se především na akce a projekty se širším společenským přínosem, jež mají regionální a nadregionální charakter, na akce rozvíjející regionální kulturu a na uchování kulturních tradic,“ doplnil Jan Mikulička z tiskového oddělení krajského úřadu.

Pro rok 2024 došlo v programu ke změnám u nejnižší a nejvyšší možné dotaci. Minimální se zvýší z deseti na dvacet tisíc korun a maximální z padesáti na sedmdesát tisíc. Lhůta pro podávání žádostí je od 17. ledna do 14. února příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky dotace, kultura, česká hudba, projekty, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj mimořádně podpoří projekty zaměřené na českou klasickou hudbu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.