Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ADVENTNÍ TIPY: Poslední aukce historických pohlednic, jarmarky i spuštění vesnického orloje

Nadcházející víkend nabídne celou řadu adventních akcí pro malé i velké. Drbna přináší přehled některých z nich. Můžete vyrazit na jarmarky, svézt se historickými vlaky nebo se zajít podívat na spuštění vesnického orloje a otevření muzea.

Vánoční aukce pohlednic v Lidových sadech v Liberci. Poslední aukce se uskuteční v sobotu dne 9. prosince 2023 v Experimentálním studiu od 9.00 hodin s tím, že celá kolekce bude vystavena k prohlídce od 8.00 hodin. Po více jak třiceti letech je tato veřejná a oblíbená aukce poslední, i z důvodu stavebních úprav celé budovy Lidových sadů. Připravena je mimořádná sběratelská kolekce pohlednic.

ÜBERblešák v liberecké Linserce můžete navštívit v sobotu 9. prosince od 15.00 hodin a pořídit spoustu zajímavých vánočních dárků. Chybět nebude občerstvení, hudba ani příjemná atmosféra.

Zimní market v Technoparku v Liberci můžete navštívit v sobotu 9. prosince od 9 hodin (Technopark najdete v OC Delta na Fügnerce, ve 2. patře). Pořídit tam můžete originální výrobky z kurzů grafiky, šití, 3D tisku. Připravený je i workshop linorytu a další vyrábění pro děti.

Advent v Žibřidicích odstartuje znovuotevřením muzea hraček a betlémů se koná v sobotu 9. prosince od 17 hodin. Těšit se můžete na kulturní program pěveckých sborů, Mikuláše s čerty, doprovodný program a znovuotevřením třetího českého orloje Martina Chaloupky v Žibřidicích. Orloj byl původně v Kryštofově Údolí a do Žibřidic se přestěhoval, v sobotu bude spuštěn vůbec poprvé na své novém místě. Orloj je v současné době osazen 14 pohyblivými figurami. Řezbované figury jsou dílem libereckého řezbáře Václava Plechatého, mechanická část orloje je z dílny Františka a Petra Budákových z nedalekého Machnína, Jiří Otmar vyrobil pohybovou mechaniku a kovářské prvky na orloji umělecký kovář Jan Nikendey.

Vánoční řemeslnické trhy v Turnově můžete navštívit 8. a 9. prosince. Vánoční trhy s prodejem tradičního zboží, občerstvení a s bohatým kulturním programem. Těšit se můžete na skvělé řemeslníky z celé České republiky, poutavý hudební i divadelní program, dětská vystoupení i pravou adventní atmosféru. Ani letos nechybí páteční vystoupení turnovských základních škol nebo sobotní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Vánoční trhy se opět odehrají na obou stranách náměstí. Připravena je také vánoční řemeslná dílna v Kamenářském domě při Muzeu Českého ráje v Turnově. Medový perník z dřevěné formy – Vánoční řemeslná dílna v Kamenářském domě - 8. 12. (14:00–17:00) a 9. 12. (9:00–17:00).

Zubačka – Vánoční svařák ve Výtopně je naplánovaný na sobotu 9. prosince na železniční stanici v Kořenově od 12:45 hodin. Kromě bohatého doprovodného programu ve Výtopně se můžete svézt i historickým vlakem v podobě motorového vozu M152.0604 spolku Kolej-klub, který pojede na trase Turnov – Liberec – Jablonec nad Nisou - Smržovka - Tanvald - Desná - Kořenov, následně ještě jednou mezi Kořenovem a Tanvaldem a večer zase zpět přes Liberec do Turnova. Jízdní řád najdete zde. Z Liberce jede také historický autobus.

Hejnický advent pořádají v sobotu 9. prosince v Hejnicích. Ve 14 hodin zazpívají děti u vánočního stromu, v 19 hodin je v Klášterní restauraci připraven hudební program. Od 12 do 17 hodin můžete navštívit trhy v křížové chodbě hejnického kláštera, kde budou stánky s řemeslnými výrobky, svařákem i občerstvením.

Advent na Kittelovsku v Krásné u Pěnčína na Jablonecku můžete navštívit v soboru 9. prosince v čase od 10:00 do 18:00 hodin. Na faře uvidíte výstavy a ochutnáte tradiční farní občerstevní, v kostele sv. Josefa se dopoledne konají roráty a ve 13:00 hodin vystoupí Lucie Kejvalová s lyrou. V Kittelově domě najdete občerstvení v adventním a vánočním duchu – spolek Huť pro život, sklářskou dílnu – výroba skleněných figurek s Jiřinkou Štrynclovou. Dílny – zdobení perníčků, odlévání plovoucích svíček ve spolupráci s Domovem Maxov. Prodej dárkových a upomínkových předmětů s vánoční a předvánoční tematikou. Starojarmareční kávová kamínka před domem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zubačka, Město Turnov, Žibřidice

Štítky akce, tipy, advent, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ADVENTNÍ TIPY: Poslední aukce historických pohlednic, jarmarky i spuštění vesnického orloje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.