Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Beruška na klíček, hopíky i krasohled připomenou Vánoce uplynulých let

Předvánoční čas vybízí k návštěvám muzeí a výstav, z nich mnohé připomínají Vánoce minulosti. Jednu z nich můžete v těchto dnech vidět i v Severočeském muzeu v Liberci. Nese název Pod stromečkem a navštívit ji můžete do 7. ledna.

Vzpomínáte si na magickou tabulku, berušku na klíček, Inspiro, Rubikovu kostku, hopíky, krasohledy, tatrovky či céčka? Instalace ve vestibulu Severočeského muzea „Pod stromečkem“ připomíná vybrané hry a hračky se sbírky Severočeského muzea a soukromé sbírky libereckého sběratele hraček Petra Navrátila, které mohly děti objevit pod vánočním stromečkem v období mezi 60. až 90. léty 20. století.

Výstava je volným pokračováním výstavního projektu Design Vánoc?!, který shromažďoval vánoční ozdoby z rukou současných designérů a obdivoval tvary historických a retro vánočních ozdob. Instalace umístěná hned za hlavním vstupem muzea tentokrát připomene design vybraných kultovních, generacemi vyzkoušených a náležitě dotýkaných her a hraček, které provázely nejedno dětství,“ popisuje Markéta Kroupová ze Severočeského muzea.

Mezi největší české výrobce hraček 60. až 80. let 20. století doby patřily například národní podniky Hamiro Příbram, který ve svých pobočkách vyráběl především plyšové hračky a umělohmotné panenky, Tofa Semily známá svými stolními hrami, Fatra Napajedla nebo družstva Směr, Kovap či Igra, slavné díky figurkám různých profesí.

I v těchto podnicích navrhovalo hračky mnoho výrazných osobností, mezi nimiž vyniká osobnost Libuše Niklové, která v 70. letech navrhovala hračky pro Gumotex Břeclav a Fatra Napajedla. Po roce 1989 se s pádem železné opony muselo celé národní hospodářství přizpůsobit novým tržním podmínkám a vyrovnat se světovou konkurencí. Do českého prostředí proniká záplava hraček ze zahraničí a z levných hraček z Číny. Dětství dnešních mileniálů ještě nezasáhly chytré telefony, hitem tehdy byly Tamagoči, Pogy, Gameboy, Slinky či Furby. V současnosti existuje v České republice mnoho výrobců hraček a některým z nich se podařilo úspěšně navázat na předešlou tradici výroby. Česká republika je doslova hračkářskou velmocí a patří mezi největší vývozce hraček v Evropě.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky výstava, Pod stromečkem, Severočeské muzeum Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Beruška na klíček, hopíky i krasohled připomenou Vánoce uplynulých let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.