Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sedmnáctimetrový liberecký betlém má nově posilovnu i školu, Jiří Petrů ho tvoří již půl století

Hornická část, posilovna i škola přibyly v pohyblivém dřevěném betlému, který před půlstoletím začal vytvářet Jiří Petrů.

Hornická část, posilovna i škola přibyly v pohyblivém dřevěném betlému, který před půlstoletím začal vytvářet Jiří Petrů. Ojedinělý výtvor je ve sklepě panelového domu v Liberci. Na délku má už asi 17 metrů a figur je v něm přes 500, z toho více než polovina pohyblivá. Dílo ještě nepovažuje Petrů za hotové. „Dělat na něm budu, dokavaď budu moct," řekl.

Škola, důl s horníky i posilovna

Za poslední rok strojní mechanik v důchodu rozšířil svůj betlém asi o čtyři metry. Přidal důl s horníky, školu a pro betlém nezvykle i posilovnu s cvičícími sportovci. „Ta by tam neměla být, ale říkali mi, udělej něco extra, tak tam je," uvedl Petrů. Všechny nové části jsou pohyblivé a ještě ne zcela hotové. „Budu tam přidávat a dodělávat figurky," řekl tvůrce betlému. Všechny figury vyřezává z lipového dřeva, časově jde o náročnou práci. „Ale tak mě to baví," podotkl.

I když je podomácku vyrobený betlém v Liberci, Petrů ho pojmenoval Telčský, neboť odtamtud pochází a ústřední část jeho díla s třemi věžemi a zámkem by měla připomínat známá místa tohoto města. „Je to ale jen podobné, není to tak jako skutečně," dodal Petrů.

Každoročně přibývá lidí, kteří o adventu přicházejí do sklepa panelového domu v ulici Na Jezírku 626, aby si jeho dílo prohlédli. Loni jich bylo kolem 500. Zájemci o prohlídku se musí objednat dopředu přes telefonní číslo 739 828 012 nebo počkat do příštího týdne. Místnost, kde je řemeslný výtvor vystavený, bude pro veřejnost přístupná každý den s výjimkou Štědrého dne od 21. prosince do 30. prosince mezi 14:00 a 17:00.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky výtvarné, zajímavosti, Liberec, Vánoce

Sedmnáctimetrový liberecký betlém má nově posilovnu i školu, Jiří Petrů ho tvoří již půl století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.