Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O svátcích můžete vyrazit za zvířaty, do skleníků i třeba do muzeí

Vánoční svátky jsou ideální příležitostí k návštěvě muzeí, zoologické či botanické zahrady. Všude pro návštěvníky připravili zajímavé programy a mnohde otevřou i na Štědrý den, navíc se zajímavými bonusy.

Tradičním místem návštěvy bývá pro mnohé Zoologická zahrada v Liberci. Od středy 20. prosince bude na hlavním vstupu do zoo pro návštěvníky zahrady opět připraveno pro Betlémské světlo. Zájemci si ho budou moci odnést domů ve vlastní lucerničce až do 26. prosince. Na Štědrý den můžete v čase od 9 do15 hodin navštívit Zoo Liberec pouze za dobrovolné vstupné. Kdo nechce přijít na Štědrý den s prázdnou, může přinést i drobné dárky pro naše zvířata. „Zvířata nejvíce ocení ovoce, čerstvé nebo sušené, nevyloupané ořechy, domečky pro hlodavce, proutěné koše, basketbalové míče nebo horolezecká lana, ze kterých následně dobrovolníci společně se zoology pro zvířata vyrobí speciální enrichment,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová. Pokladna bude 24. prosince otevřena do 14 hodin.

V sobotu 30. prosince mohou zájemci navštívit v KC Lidové sady již tradiční ples Zoo Liberec, tentokrát s podtitulem Archa Noemova aneb jsme na jedné lodi. Kostýmy vítány, fantazii se meze nekladou. Vstupenky je možné zakoupit na portále evstupenka.cz nebo na infopultu v Lidových sadech.

Užít si můžete také Silvestr v zahradě. Liberecká zoo bude otevřena i poslední den roku, v neděli 31. 12. v čase od 9–15 hodin. Poslední návštěvník letošního roku odejde s drobným dárečkem. Pokladna bude otevřená do 14 hodin.

Zajít můžete ve svátečním čase také do Botanické zahrady v Liberci. Na Štědrý den je vstupné zdarma, 25. a 26. prosince je zahrada otevřená od 8 do 16 hodin, stejně tak i na Nový rok. A co například uvidíte? Rozkvetlé orchideje, které mají právě svůj čas, v květu je i celá řada dalších rostlin a živo je také v mořském světě. Dále začínají kvést kamélie v pavilonu I a lákadlem pro návštěvníky mohou být též zrající banány nebo plody karamboly.

Pod stromečkem. Tak se jmenuje instalace ve vestibulu Severočeského muzea Liberec, která se věnuje hračkám, které mohly děti objevit pod stromečkem v období mezi 40. až 90. léty 20. století. Je milé zavzpomínat na dětství a připomenout si dávno zašlou slávu legendárních her a hraček. Děti zde mohou poslat i dopis samotnému Ježíškovi. Kromě 24. prosince mají v muzeu otevřeno každý den od 10 do 19 hodin, na Silvestra od 10 do 16 hodin.

Jiří David, jeden z nejznámějších intermediálních konceptuálních umělců české současnosti, si pro návštěvníky Oblastní Galerie připravil netradiční výstavu – Nebezpečné vázy. Ke svým vázám přidal žiletky, ozubená kola nebo ostnatý drát. Ty mohou sklo nejen zdobit, ale i poškodit, poškrábat či zcela rozbít. Sdělení je jednoznačné: to co na světě vnímáme jako čisté, průhledné či podmanivé, může být v řadě případů i nebezpečné, jako tyto vázy.

Zajet se podívat na několik desítek rozličných betlémů můžete do Muzea betlémů v Kryštofově Údolí. K vidění je před devadesát betlémů různých velikostí, stáří i z různých materiálů. Přístupné je muzeum od 11 do 16 hodin, po celý týden, až do 6. ledna, kdy se pak zavře kvůli rekonstrukci. Na Štědrý den vás přivítají od 9 do 12 hodin.

Přijít k nám mohou i kolektivy dětí, ze školek či škol, pro které máme v nabídce šest programů. Cesta kovu, rostlin, cesta tradic, rouna, dřeva a podobně a v rámci programu se děti dozvědí něco o tradicích a také si tady něco pěkného vyrobí. Například nyní vánoční ozdoby,“ zved zájemce Lucie Bergman z muzea.

Mimo jiné uvidíte v Kryštofově Údolí i mimořádnou výstavu Václava Plechatého. K vidění jsou jeho práce z různého časového období a z různých materiálů, od grafických prací, přes linoryt, litografie, suchou jehlu, reliéfy i trojrozměrné plastiky a další.

Muzeum Českého ráje v Turnově v Kamenářském domě připravilo výstavu věnovanou včelařství a perníkářství v Pojizeří a Podještědí. Umožňuje nabízí jedinečný pohled na kolekci vyřezávaných dřevěných perníkářských forem, vyřezávaných klátů a včelích úlů, ale i ukázky nářadí a náčiní, které místní včelaři a perníkáři potřebovali ke své práci. Na Dlaskově statku je připravena expozice Rok hospodáře, která ukazuje tradiční zvykosloví posledního měsíce v roce. Návštěvní doba Muzea Českého ráje v Turnově a Dlasova statku v Dolánkách je denně od 9 do 16 hodin. Zavřeno je 24.–26. prosince a 31. prosince a 1.ledna 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová, Zoo Liberec

Štítky Vánoce, muzea, zoo, botanická, Liberecko

O svátcích můžete vyrazit za zvířaty, do skleníků i třeba do muzeí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.