Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Peklo s princeznou i Bajaja. Kde se v Libereckém kraji natáčely oblíbené pohádky?

Jsou tu Vánoce, ke kterým neodmyslitelně patří pohádky. Řada z nich se točila v Libereckém kraji, oblíbené jsou pro filmaře hrady a zámky. Například ve Frýdlantě se pohádek točilo hned několik, stejně jako na Sychrově.

Zámek Frýdlant

Pokud vám přijde, že frýdlantský zámek se v pohádkách objevuje nějak často, nemýlíte se. Už v roce 1997 zámek posloužil jako kulis pohádky Rumplimprcamr s Jiřinou Bohdalovou a Andreou Elsnerovou. Filmaři se pak do Frýdlantu vrátili v roce 2009, točila se zde pohádka Peklo s princeznou, hlavní role si zahráli Jiří Mádl a Tereza Ramba. A naposledy v roce 2021 se frýdlantský zámek objevil v pohádce Jak si nevzít princeznu režiséra Karla Janáka. Zde mohli diváci vidět Marka Adamczyka a Annu Fialovou, kteří cestují časem.

Záběr z pohádky Jak si nevzít princeznu a frýdlantský zámek. FOTO: Česká televize.

Zámek Sychrov

Oblíbeným pohádkovým zámkem je i Sychrov. Točila se zde celá řada pohádek, které jsou každoročně reprízovány právě na Vánoce. Zde jen krátký přehled – Nesmrtelná teta, Zlatovláska, Nejkrásnější hádanka, Fišpánská jablíčka nebo Kočičí princ.


Zlatováska a zámek Sychrov. FOTO: Česká televize

Další hrady a zámky

V nadsázce se dá říct, že prakticky na každém hradě a zámku se točila nějaká pohádka. Na Grabštejně to bylo Čert ví proč, na Lemberku Tajemství staré bambitky, na Kosti zase S čerty nejsou žerty nebo Kouzla králů a Řachanda. Na Hrubé Skále a v okolních skalách se pak točila pohádka princ Bajaja.


Tajemství staré bambitky a vjezd do zámku Lemberk. FOTO: Česká televize

Neobvyklá místa

Najdeme ale i ne tak obvyklá místa, kde se točily pohádky. Jedním z nich je určitě vodopád na Velkém Štoplichu, kde se točil film Panna a netvor. I když v tomto případě se pohádkový motiv proměnil v režii Juraje Herze spíš v horrový film. Pozorní diváci ale ve filmu jistě odhalí Štolpišskou silnici s charakteristickými patníky nebo přímo vodopád.

Panna a netvor a Štolpišská silnice. FOTO: Filmová místa

Jizerky se pak objevují i v oblíbeném pohádkovém filmu Krakonoš a lyžníci. Zde se objevuje sklárna na Jizerce. Filmaři se pak vydali i do Rokytnice nad Jizerou.

Vodopády na Černé Desné zase posloužily pro záběry do pohádky Svatojánský věneček.

Kdo by neznal pohádku Pyšná princezna. Zřejmě všichni poznají Panskou skálu, ale jeden záběr se natáčel i na z dnešního pohledu zajímavém místě – když král Miroslav s princeznou prochází alejí, nachází se v Liberci. Alej u ulice Nad Dálnicí. Jak už její název napovídá, najdete ji na výpadovce z Liberce na Turnov. Dnes už je ale okolí výrazně zarostlé.


Pyšná princezna a alej v Liberci. FOTO: TV NOVA

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize / David Raub

Štítky liberec, liberecký kraj, pohádky, natáčení

Peklo s princeznou i Bajaja. Kde se v Libereckém kraji natáčely oblíbené pohádky?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.